Praten over de meegebrachte voorwerpen in Alphonsus. Foto: Laura Maessen.
Praten over de meegebrachte voorwerpen in Alphonsus. Foto: Laura Maessen. (Foto: Laura Maessen)

Helmond in honderd stukskes

Met het verhalenproject Helmond in 100 stukskes willen het Kunstkwartier en de Stadsarcheoloog van Helmond een beeld geven van het dagelijks leven in Helmond tussen 1930-1960.

HELMOND - De stad had het in die tijd niet makkelijk: eerst de crisis, daarna de oorlog en dan wederopbouw naar een groeistad. Een tijd waarin er in sociaal en cultureel opzicht veel veranderde. Met behulp van vondsten uit een oude vuilnisbelt worden verhalen opgehaald om herinneringen uit vervlogen tijden te behouden. Vondsten en vertellers worden met foto's vereeuwigd door ze samen te brengen in een verhalenbundel. De vondsten, foto's en verhalen gaan met een reizende tentoonstelling door de stad langs culturele centra, scholen, verzorgingshuizen en buurthuizen.

De Stadsarcheoloog van Helmond en het Kunstkwartier zijn op zoek naar vertellers die uit hun eigen ervaring verhalen willen vertellen over deze tijd; schrijvers: die deze verhalen op schrift willen stellen en fotografen: die portretten maken van de vertellers en de voorwerpen die een rol spelen in hun verhaal of verhalen. Heb je belangstelling om mee te doen? Meld je dan aan bij het Kunstkwartier, liefst per mail: info@kunst-kwartier.nl met vermelding van 'Helmond in 100 stukskes'.

Schrijvers gezocht

Vind je het leuk om verhalen over Helmond en Helmonders te schrijven? Sluit dan aan bij het project Helmond in honderd stukskes. Met een (of enkele) voorwerp(en) uit de vroegere vuilnisbelt in Mierlo-Hout wordt je op pad gestuurd om een passend verhaal op te halen, bij je ouders, grootouders, kennissen, buurthuizen, verzorgingshuizen, op straat of gewoon: uit eigen herinnering. Als schrijver ga je, net als een archeoloog, op zoek naar de vroegere betekenis van het gevonden voorwerp. Een belangrijk verschil is dat de voorwerpen bij velen nog persoonlijke jeugdherinneringen oproepen. Het voorwerp helpt om die informatie los te maken en op te tekenen.
Als schrijver kun je aangeven hoe veel verhalen je wil en kunt schrijven; het maximum aantal is vijf stuks. Op die manier krijgt het project een afwisselend palet van stijl en taal. Schrijver in dialect mag, maar is zeker geen must.

Workshops

Degenen die zich aanmelden als schrijver kunnen deelnemen aan twee workshops die plaatsvinden bij het Kunstkwartier: een schrijftraining en een redactietraining.
1. Schrijftraining: Hoe krijg ik dat ding aan de praat? Deze workshop vindt plaats voor je gaat schrijven.
2. Redactietraining: Hoe krijg ik vaart in mijn verhaal?
De workshops worden verzorgd door Piet van den Boom (oud-Stadsdichter van Eindhoven en verhalenverteller) en ondersteund door stadsarcheoloog Theo de Jong.

Elke schrijver krijgt uiteraard na afloop een exemplaar van de bundel, maar hopelijk vooral een mooie herinnering aan goede gesprekken met echte Helmonders.

Meer berichten