Wereld Alzheimerdag in bibliotheek

Francien van de Ven is woensdag 19 september te gast in de bibliotheek Helmond en vertelt over haar boek 'Dementie in Beeld'.
Francien van de Ven is woensdag 19 september te gast in de bibliotheek Helmond en vertelt over haar boek 'Dementie in Beeld'. (Foto: )

Bibliotheek Helmond viert woensdag 19 september WereldAlzheimerDag. Deze dag wordt over de hele wereld gevierd in de week van 21 september. In Bibliotheek Helmond-Peel vertelt Francien van de Ven over haar ervaringen met het verzorgen van haar schoonvader met dementie en het boek 'Dementie in Beeld' dat zij naar aanleiding hiervan schreef.

HELMOND - Daarnaast kan een bezoek worden gebracht aan de expositie Tijdloos, op de eerste verdieping en aan de expositie Mantel der Liefde op de tweede etage. Ook zal op de tweede etage informatie te vinden zijn over diverse projecten rondom dementie; Probeerplaats Vooruitkomst, Logeerhuis Plezant, De Kleurkoffer, Sport en Bewegen enzovoort.

Bezoekers zijn 19 september van 19.00 uur welkom. Er is dan de tijd om de exposities te bekijken en de informatiemarkt te bezoeken. Om 19.30 uur zal wethouder Harrie van Dijk het openingswoord verzorgen. Om 20.00 uur start de lezing, deze duurt tot ongeveer 21.30 uur inclusief een korte pauze tussendoor en de mogelijkheid tot vragen na afloop. Ook na de lezing is er de mogelijkheid de tentoonstellingen en informatiemarkt te bezoeken.

Mantel der Liefde

Wanneer ben je een mantelzorger? Wat houdt het in? De afgelopen maanden bracht fotografe Ilse Wolf twaalf situaties in beeld. De foto's zijn te zien in de Mantel der Liefde. Ze gaan over haar ouders, een hond, twee zussen, een kleinzoon en opa, een schoondochter met haar schoonmoeder. Het idee van helpen en afhankelijk zijn komt terug in de tentoonstelling. Alleen door samen te werken kun je de foto's zien. Je draait aan een wiel, trekt een lade open of stapelt blokken om een puzzel op te lossen.

Tijdloos

In 2017 werden zeven mensen met dementie gefotografeerd en beschreven in het project Tijdloos. De foto's verbeelden het oude beroep van de persoon en het beroep dat zij graag hadden willen hebben. Zo was mevrouw de Haas werkzaam op de administratie bij EDAH, maar wilde ook graag stewardess worden. In de bibliotheek zijn alle foto's te zien en de teksten te lezen die zijn geschreven naar aanleiding van gesprekken met de modellen. Fotoclub Helmond en diverse Helmondse schrijvers werkten geheel belangeloos mee aan dit project.

Diverse partners op het gebied van zorg en welzijn hebben de afgelopen jaren hun krachten gebundeld en werken nu samen aan een dementievriendelijk Helmond waardoor ook mensen met dementie en hun naasten zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen aan zoveel mogelijk dagelijkse activiteiten in de gemeente.

Aanmelden

Aanmelden voor het programma kan bij de bibliotheek via de website of telefonisch: 0492-522 220.
De toegang voor deze bijeenkomst is gratis.

www.bibliotheekhelmondpeel.nl

Meer berichten