De 'Bedrijven in een doosje' geven de leerlingen meer inzicht in welke bedrijven er in de regio gevestigd zijn.
De 'Bedrijven in een doosje' geven de leerlingen meer inzicht in welke bedrijven er in de regio gevestigd zijn. (Foto: )

'Bedrijven in een doosje' helpen leerling

Het is geen geheim dat het goed gaat in de zogenaamde Brainportregio. Het gedachtegoed van Brainport wordt ook steeds dieper verankerd in het onderwijs in deze regio. Het Jan van Brabant College in Helmond is voortrekker op dit gebied.

HELMOND - Het Jan van Brabant College in Helmond is één van de drie grondleggers van het concept 'Brainportschool', samen met het Strabrecht College in Geldrop en het Heerbeeck College in Best. Sinds het begin van deze samenwerking zijn er nog acht andere scholen bijgekomen. Het bijzondere van Brainportonderwijs is de samenwerking tussen scholen en bedrijven.

Huub Willems

Huub Willems is docent scheikunde op het Jan van Brabant College. Hij probeert zijn lesstof zoveel mogelijk te koppelen aan praktische voorbeelden. "Leerlingen weten vaak niet eens wat voor bedrijven er in Helmond zelf liggen, terwijl we in de omgeving heel veel interessante bedrijven hebben. Drie jaar geleden kwam ik op het idee om het productieproces tastbaar te maken. Ik nam contact op met bedrijven en vroeg ze om hun grondstoffen en eindproducten mee te geven. Het gaat altijd om producten die leerlingen kunnen vastpakken, onderzoeken, waar ze zelfs aan kunnen ruiken. En alles moest in een doosje passen." De naam voor het project lag voor de hand: Bedrijven in een doosje.

Bedrijfsbezoek

Huub Willems gaat zelf op bezoek bij bedrijven. Ook Susanne Buck (coördinator netwerkbureau) neemt vaak bedrijfsbezoeken voor haar rekening. "Voor ons is het heel leuk om de keten van leveranciers te zien. We krijgen een uniek inzicht in de productiemethodes van lokale bedrijven." De dozen staan in het scheikundelokaal en hij haalt de producten regelmatig tevoorschijn als hij zijn uitleg beeldend wil maken voor leerlingen. Zo leren ze meer over het productieproces van bedrijven en de scheikundige processen die nodig zijn om van de grondstoffen tot het eindproduct te komen. "Op dit moment hebben we grondstoffen en eindproducten van negentien bedrijven."

Meer berichten