Foto:

Fietsen tellen

Vanochtend was ik fietser 189 toen ik langs het station in de richting van de Vlisco reed. Een uurtje later was ik nummer 211. Hoe ik dat zo precies weet? Simpel: net voor of net na de fietsenstalling bij het station, dat ligt eraan van welke kant je komt, heeft de provincie een digitaal fiets-telbord neergezet. Je kunt erop zien hoeveel fietsers er elke dag voorbijkomen en hoeveel er in een jaar op dat stukje Helmond zijn geweest.

De provincie noemt deze palen een 'marketingtool'. Waarom, dat is me niet helemaal duidelijk. Ze geven aan dat het logo 'Ons Brabant Fietst' erop staat en dat ze op plaatsen staan waar ook automobilisten ze kunnen zien. Nou, ik geloof niet dat er ooit een auto komt bij de fietsenstalling van de NS en dat logo, tja.

De enige conclusie die ik kan trekken, iedere keer als ik langs die digitale teller fiets, is dat de provincie overduidelijk te veel geld heeft. Zo'n apparaat kost zeker een twintigduizend euro en in Helmond staat er sowieso ook nog een aan de Kasteel-Traverse. Veertigduizend euro dus, plus installatiekosten en onderhoud. En ze staan niet alleen in Helmond…

Kijk, dat er op sommige plaatsen een lus in het wegdek ligt om tellingen te doen, oké, dat lijkt me logisch. Maar deze poespas past niet bij Brabant, past niet bij fietsers en zet absoluut geen zoden aan de dijk. Niemand, echt niemand, interesseert het ook maar een klein beetje of er ergens honderd, duizend of honderdduizend fietsers langskomen. Ik heb wel een tip voor de provincie: geef dat geld aan de gemeentes en laat die daarvoor de fietspaden wat beter onderhouden. De boomwortels, bijvoorbeeld onder het fietspad rond de plas Berkendonk, zorgen ervoor dat fietsen in die omgeving steeds minder leuk wordt. En fietsen leuk maken, dat doe je niet met zo'n raar digitaal telraam.

Huub

Meer berichten