Crowdfunding: 'Goeikes' in de stad


Concertfotograaf Dave van Hout maakte foto's op het industriegebied. Foto: Dave van Hout.
Concertfotograaf Dave van Hout maakte foto's op het industriegebied. Foto: Dave van Hout. (Foto: Dave van Hout)

Crowdfunding: 'Goeikes' in de stad

Wie maken de stad Helmond? De Helmonders, toch? Zo denkt in ieder geval fotograaf en kunstenaar Tahné Kleijn erover. Samen met 12 Helmondse fotografen zette ze 'goeikes' op de foto: Helmonders dus. Het fotoboek komt in november uit. Maar de kunstenaars willen graag dat álle Helmonders van de foto's kunnen genieten en daarom willen ze in december exposeren in het centrum van Helmond. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben ze een crowdfunding-actie opgezet.

HELMOND - Het idee voor Goeikes kwam van voormalig wethouder Frans Stienen. Hij had in Arnhem een prachtig fotoboek gezien en hij zag dat ook wel zitten voor Helmond. Hij kwam in contact met de Helmondse kunstenaar en fotograaf Tahné Kleijn en de rest is geschiedenis. Ze zocht een groep bevlogen fotografen bij elkaar, zowel professioneel als amateur, en elke fotograaf ging met een wijk/gebied in Helmond aan de slag. "Alle fotografen doen het uit passie voor hun stad, er is voor iedereen alleen een onkostenvergoeding beschikbaar gesteld."

Het resultaat: een zeer gevarieerd fotoboek van 208 pagina's waarin zowel de verschillende Helmonders naar voren komen, als de 'handtekeningen' van de fotografen. "Zo is Dave van Hout een concertfotograaf en dat zie je ook echt terug. Hij heeft muziekgrootheden uit Helmond gefotografeerd op toffe locaties in het industriegebied. Ook heeft hij ingezoomd op locaties die veel betekenen voor de muzikanten. Zo heeft hij ook een foto gemaakt bij slagerij Hagelaars, je ziet de karkassen daar hangen. Voor die foto is daar een vleugel naar binnen gereden, bijzonder toch?"

Amateurfotograaf Marlon Tielemans koos weer voor een heel andere aanpak. "Hij is beeldend kunst-docent op een middelbare school en die link met het onderwijs komt duidelijk terug in zijn reportage. Hij heeft vier leerlingen van basisschool De Straap een wegwerpcameraatje gegeven en ze hebben hun dag gefotografeerd. Vervolgens heeft hij zijn bevindingen ook weer in beeld gebracht. Een prachtig inkijkje in het leven van kinderen tussen de 7 en 9 jaar oud."

Het enthousiasme voor het project spat er bij de kunstenaars vanaf en daarom willen ze graag nog meer met de foto's doen. "Ik denk dat het boek een prachtig visitekaartje voor de stad is. Het laat zien wie de stad maken en dat zijn toch de Helmonders", vertelt de kunstenares. "Ik denk alleen niet dat zo'n boek bereikbaar is voor álle Helmonders. Sommige mensen kunnen of willen een boek van 30 euro niet kopen en het zou jammer zijn als zij de foto's niet zien. Wij willen dat dit voor iedereen toegankelijk is en zo kwamen we op het idee van een expositie in de stad."

Crowdfunding
Maar voor de expositie is geld nodig. "Geld om te printen, foto's op te hangen en de plattegronden af te drukken. Daarom zijn wij op zoek naar sponsors." Via de crowdfunding-site voordekunst.nl is het kunstenaarscollectief op zoek naar 'goeikes'. "Dat idee speelde al vrij snel door mijn hoofd. Vooral omdat het een project voor Helmonders, door Helmonders over Helmonders is. Het is toch mooi als Helmonders dat ook kunnen ondersteunen, daaraan bij kunnen dragen. Daarnaast leek het mij een leuke manier om alvast het boek aan te prijzen en te verkopen. De insteek is: ook als je niet op de foto gezet bent, kun je een 'goeike' worden."

Helmonders kunnen vanaf 10 euro een bijdrage leveren. Doneer je 30 euro? Dan ontvang je het boek. "In de boekhandel is het straks 25 euro, maar voor die 30 euro sturen we het op én je wordt persoonlijk achterin het boek genoemd. Je betaalt dus eigenlijk amper meer, terwijl je wel dit project ondersteunt. Ik zou iedereen dus op willen roepen om het boek nu alvast via deze actie te kopen", stelt Tahné. Daarnaast hoopt ze dat er nog wat grotere sponsors (bedrijven) aansluiten: "Dan kan het ineens hard gaan." Overigens krijgen de donateurs hun geld terug als er niet voldoende bijeen is gehaald voor de deadline van 21 september. "Dan gaan we het wel op andere manieren proberen voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld via subsidie. Maar december gaat dan niet meer lukken. Ik hoop dus echt dat deze actie een succes wordt."

Tahné droomt stiekem al van een vervolg op het boek. 'Dit is zo'n leuk proces geweest! Ik droom er wel van om hier een terugkerend iets van te maken, maar hoe we dat aan gaan kleden, dat vind ik nu lastig te zeggen. Een serie boeken lijkt me prachtig. Ik merk gewoon dat veel Helmonders blij zijn dat de stad eens op een positieve manier naar buiten wordt gebracht, dat wil ik graag blijven doen. Ik wil laten zien dat de bewoners de stad mooi maken. Het unieke aan Helmond… zijn de Helmonders!'

Bijdragen?
Je kunt de actie steunen via: https://www.voordekunst.nl/projecten/6544-goeikes-helmonders-in-beeld. Het boek is vanaf november onder meer bij de VVV te koop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden