Kees van Roosmalen en Antoon van der Burgt geven gestalte aan de legende van de Zwarte Ruiter in het natuurtheater in Mariahout. Foto: Idor van Duppen.
Kees van Roosmalen en Antoon van der Burgt geven gestalte aan de legende van de Zwarte Ruiter in het natuurtheater in Mariahout. Foto: Idor van Duppen. (Foto: Idor van Duppen)

De Zwarte Ruiter rijdt in Mariahout

Toneelvereniging Mariahout bestaat 45 jaar. Het idee bestond al langer om de geschiedenis van Hans Gruijters, beter bekend als de Zwarte Ruiter, op de planken te brengen; het jubileum was nu een goede aanleiding om dat uit te gaan voeren. Na een voorbereidingstraject van een jaar of twee is het 8 september zover en kan het publiek genieten van een spectaculair stuk in het natuurtheater van Mariahout.

MARIAHOUT - De jubilerende toneelvereniging brengt jaarlijks een stuk voor volwassenen en een kindervoorstelling die ook op tournee gaat. Helmie Segboer is productieleidster en vormgeefster van het stuk van deze nazomer: De Zwarte Ruiter. Ze vertelt dat de vereniging zo'n 60 leden telt en ongeveer 20 onontbeerlijke vrijwilligers heeft. De jeugd kan ieder jaar meedoen aan een theatercursus, waar ook volwassenen bij kunnen aansluiten. Aan de voorstelling De Zwarte Ruiter werkt een cast mee van 30 spelers, een 12-koppig koor, 10 kinderen en nog een twintigtal medewerkers achter de schermen.

Regisseur Mark van Amelsvoort, tevens schrijver van het stuk, is al lange tijd bezig met De Zwarte Ruiter. Hij kiest voor twee acteurs voor de hoofdrol: één voor het geweten van de hoofdpersoon, en één echte Hans Gruijters. Het boek De Zwarte Ruiter van René Jagers en heel veel informatie via de heemkundekring in Mierlo zijn de bronnen waarop het stuk is gebaseerd. Er zijn ook gesprekken gevoerd met mensen die De Zwarte Ruiter hebben gekend toen zij nog kind waren.

De Zwarte Ruiter werd in 1925 geboren in Boekel. Als smokkelaar en inbreker bouwde hij een twijfelachtige reputatie op die hem uiteindelijk ook in de gevangenis deed belanden. Zijn autohandel was eigenlijk een dekmantel voor zijn criminele activiteiten. Toch was hij een figuur met twee kanten. "Er stak ook iets Robin Hoodachtigs in hem", vertelt Kees van Roosmalen. Hij is de acteur die het geweten van de hoofdpersoon gestalte geeft. Het is in ieder geval zo dat hij na zijn vrijlating op het rechte pad gebleven is. In die tijd heeft hij ook liedjes op de plaat gezet. Ook dat aspect van Gruijters wordt in het stuk verwerkt. Hij overleed in 1980.

Antoon van der Burgt zet de tweede Zwarte Ruiter op de planken. Hij benadrukt dat de hoofdpersoon twee gezichten had: "Hij was goed voor de gemeenschap en stopte mensen vaak iets toe." De criminele carrière van Gruijters neemt een vlucht na de Tweede Wereldoorlog en is de achtergrond voor een stuk met veel spektakel over een flamboyante figuur. "Het publiek staat verrassingen te wachten zal zich niet vervelen", aldus Antoon van der Burgt. Regisseur Mark van Amelsvoort voegt daar nog aan toe dat het stuk meer is dan een hapklaar verhaal.

De voorstellingen vinden plaats in het natuurtheater aan de Mariastraat, midden in Mariahout, op 8, 15, 21 en 22 september om 20.30 uur en 16 september om 14.30 uur.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.openluchttheatermariahout.nl.

Meer berichten