Het bezoek van Anne-Marie Spierings (gedeputeerde van de provincie Noord Brabant). aan het Energiehuis in Helmond.
Het bezoek van Anne-Marie Spierings (gedeputeerde van de provincie Noord Brabant). aan het Energiehuis in Helmond. (Foto: )

Energiehuis helpt bij gasloos wonen

Helmond wil in 2035 klimaatneutraal zijn. Woningen die vanaf nu gebouwd worden, zijn al gasloos. Wie een bestaande woning heeft en duurzame stappen wil gaan zetten, kan aankloppen bij het Energiehuis. De vrijwilligers van dit burgerinitiatief geven advies. Anne-Marie Spierings, gedeputeerde van de Provincie Noord Brabant, bracht onlangs een bezoek aan dit initiatief.

HELMOND - Als het aan de regering ligt, is Nederland in 2050 energieneutraal. Die beslissing heeft grote gevolgen voor de Nederlandse huishoudens. Zo moeten alle 7,7 miljoen woningen in ons land voor 2050 gasloos gemaakt worden om aan de doelstellingen van het klimaatakkoord te kunnen voldoen. Gemeente Helmond heeft zelfs een nóg ambitieuzere ambitie, zij wil al in 2035 klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat de 40.000 woningen in de stad al voor die tijd gasloos moeten zijn. De eerste stappen daartoe zijn inmiddels genomen. Zo hebben de nieuwbouwwoningen die vanaf dit jaar worden gebouwd al geen gasaansluiting meer.

Gids
Maar hoe zit het dan met bestaande woningen? Wat moet er precies gebeuren met je woning om deze gasloos te maken? Om antwoord te geven op die en vele andere energie-gerelateerde vragen is er het Energiehuis Helmond. "Wij zijn de gids die je begeleidt in een woud van wetten, regels, subsidies en apparatuur." Aan het woord Berrie Horsten, voorzitter van Energiehuis Helmond en één van de vrijwilligers die met enige regelmaat Helmonders adviseert over duurzame maatregelen. "Er ligt een enorme opgave voor ons. Energiehuis Helmond wil alle Helmonders die daar behoefte aan hebben, helpen door het geven van informatie en een onafhankelijk advies. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat Helmond vanaf 2035 klimaatneutraal is."

Wie meer wil weten over duurzaam wonen kan eens binnenlopen of een afspraak maken. Daarnaast organiseert het Energiehuis met regelmaat informatiebijeenkomsten en themabijeenkomsten. De inspanningen in Helmond blijven niet onopgemerkt, want Anne-Marie Spierings (gedeputeerde Provincie Noord Brabant), bezocht het initiatief. "Ze bekeek enkele energiecoöperaties in Brabant", vertelt Horsten. "Wij geven hier onafhankelijke, objectieve en eerlijke informatie. Daar hebben we over verteld, evenals over onze nauwe samenwerking met Slim Wonen Plus en de gemeente Helmond." Het bezoek viel in goede aarde zegt hij. "Ook op provinciaal niveau zijn er allerlei ontwikkelingen, ze benadrukte dat het belangrijk is, de provinciale activiteiten en de activiteiten op lokaal niveau op elkaar af te stemmen. Daar kunnen wij ons goed in vinden, voor beide partijen is dat van belang. Verder liet mevrouw Spierings weten dat Helmond op het vlak van energietransitie goed bezig is en ze vertelde dat ons het Energiehuis een belangrijke stap is in de goede richting."
www.energiehuishelmond.nl

Meer berichten