62,2% van alle kampeerders slaapt tijdens het kamperen op een luchtbed.
62,2% van alle kampeerders slaapt tijdens het kamperen op een luchtbed. (Foto: )

Onervaren kampeerders slapen slecht

Van de redactie

Maar 10% slaapt beter dan thuis

Nederlanders die slechts af en toe een keertje gaan kamperen, slapen tijdens een kampeervakantie slechter dan Nederlanders die ieder jaar lekker gaan kamperen. De slaapomstandigheden tijdens kampeervakanties blijken bovendien voor een behoorlijk risico op fysieke klachten te zorgen. Dit blijkt uit onderzoek onder 857 Nederlanders over hun slaapgewoonten tijdens kampeervakanties.

VELDHOVEN - Hoe meer ervaring mensen hebben met het kamperen, des te beter zij slapen tijdens een kampeervakantie. Deze conclusie mag wel gezien worden als de grote uitkomst van het bedoelde onderzoek. Iets minder dan de helft (48%) van de Nederlanders die ieder jaar gaan kamperen, slaapt tijdens kampeervakanties namelijk hetzelfde als thuis. En 10% slaapt zelfs beter dan thuis. Van de minder ervaren kampeerders slaapt de meerderheid (61%) daarentegen juist slechter dan thuis.

Fysieke klachten

Het slapen tijdens een kampeervakanties, blijkt daarnaast overigens ook nog eens een behoorlijk risico op fysieke klachten met zich mee te brengen. Maar liefst 40,3% van de kampeerders geeft in het onderzoek aan wel eens last van fysieke klachten te hebben gehad vanwege het slapen tijdens het kamperen. Pijn in de rug is de fysieke klacht die daarbij het vaakst voorkomt (51,9%), gevolgd door nekpijn (22,2%) en spierpijn (14,1%).

Slapen

De meeste kampeerders (62,2%) slapen tijdens kampeervakanties op een luchtbed. Maar... Deze wil nog wel eens leeglopen, zo blijkt.
Ongeveer de helft (49,6%) van de respondenten die tijdens het kamperen op een luchtbed slaapt, is wel eens een keer op een leeggelopen luchtbed wakker geworden. En wees eerlijk, dat is natuurlijk ook niet echt bevorderlijk voor het algemeen welgevoelen van de kampeerder.

Tips

Volgens Esmee Bakker, die het bedoelde onderzoek uitvoerde voor een website gespecialiseerd in de verkoop van luchtbedden, is het vooral belangrijk om te kiezen voor een deugdelijk luchtbed. Dat wil zeggen, een luchtbed dat specifiek bedoeld is om op te slapen.
"Luchtbedden die gemaakt zijn om op water te zonnebaden zijn vaak simpelweg niet geschikt om het gewicht van een persoon te kunnen dragen op een andere ondergrond dan water", aldus Bakker.
Daarnaast geeft zij kampeerders als tip, de grond waarop het luchtbed komt te liggen, altijd erg goed vrij te maken van onder andere (scherpe) stenen en andere voorwerpen die een luchtbed mogelijk kunnen beschadigen.

Info

Meer informatie, alsook alle onderzoeksresultaten, zijn te vinden op de website.

www.luchtbed.nl/kampeer-onderzoek

Meer berichten