Van de oude herberg, De Swaen, is niet veel meer over. Alleen de kelders bleven bewaard.
Van de oude herberg, De Swaen, is niet veel meer over. Alleen de kelders bleven bewaard. (Foto: )

Het Mysterie van Helmond

Van de redactie

Het oudste huis van de stad

Wij vergapen ons altijd aan de mooie huizen in onze binnenstad. Er zijn moderne en strakke gebouwen, maar ook historische woningen. Daaraan voel je de geschiedenis van de stad. Maar welk pand is nou eigenlijk het oudste huis van Helmond?

HELMOND - Tromgeroffel: het Huis met de Luts is volgens verschillende bronnen de oudste woning. Het is het pand aan de Markt waarin nu restaurant Il Borgo zit. Oh, en dan tellen we het kasteel niet mee.

Wanneer het pand is gebouwd, is niet precies duidelijk. Verschillende bronnen denken rond 1450, maar volgens de website van Erfgoedwiki werd al in 1402 al een vermelding gedaan van het huis.

Brand

Het deed jarenlang dienst als herberg. Bijna anderhalve eeuw later, rond 1587, werd het Huis met de Luts voor een groot deel verwoest door een brand. Er raakte veel beschadigd, toch bleef de gevel helemaal intact. Alles werd hersteld en sindsdien is het vooral gebruikt als winkelpand. Het pand bestaat uit drie ruimtes achter elkaar, waardoor het Huis met de Luts plek had voor meerdere bedrijven tegelijkertijd.

Na de heropbouw was er een winkel gevestigd met allerlei huishoudelijke artikelen zoals dweilen en schoonmaakmiddelen. Ooit was hier de eerste kantoorboekhandel van de stad en er was ook lang een goudsmederij. In 1717 kwam een ondernemer die alle ruimtes in beslag nam: apotheker Van Hoeck. Pas in 1940 kwam een nieuwe eigenaar in beeld: apotheek Evers.

Van de oude herberg, De Swaen, is niet veel meer over. Alleen de kelders bleven bewaard.

Luts?

Wat betekent dat nou eigenlijk, een luts? Eigenlijk is het heel simpel: luifel. Dit pand heeft zo'n karakteristieke luifel, dat het daar naar werd vernoemd.

Dit soort huizen zijn steeds zeldzamer na de introductie van de regenpijp in de zeventiende eeuw.

Heb je weleens onder de bijzondere luifel gekeken? Daar zie je de tekst: 'Dit huys sloeg in brant, in den swaen ist wel bicant 1594.' Deze regel werd op het huis geschreven tijdens de herstelwerkzaamheden.

Bovenop het dak staat trouwens een zwarte zwaan die verwijst naar de oude herberg. Waarom de zwaan zwart is? Stadsgids Jan van Bussel vertelde ooit dat zich vroeger dingen afspeelden in de kelder die het daglicht niet konden verdragen.

Zit je ook al tijden met een Helmonds mysterie? Of is je iets opgevallen in de stad en wil je weten wat of waarom dat is? Je mag ons tippen: Mail naar

Meer berichten