Maak het de inbreker tijdens uw vakantie niet makkelijk.
Maak het de inbreker tijdens uw vakantie niet makkelijk. (Foto: )

Tips om inbraakrisico te verkleinen

Van de redactie

Ga geruster op vakantie

Gaan we wel weg van huis of wordt het dit jaar 'Balkonia' of 'Auszuhause'? Niet alleen het prachtige weer blaast die overwegingen nieuw leven in, ook de vrees voor inbraken speelt wellicht een rol. Volgens Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW), hakt het er flink in als je terugkomt van vakantie en ziet dat je hele huis overhoop is gehaald: "Jaarlijks overkomt dit ongeveer 15.000 vakantiegangers. Met de tips in dit bericht maak je het de inbreker al heel wat moeilijker en ga je een stuk geruster op vakantie.

HELMOND - De gelegenheidsinbreker opereert vaak in zijn eigen wijk. Hij loopt daar rond en ziet al snel of iemand niet thuis is. Staal vervolgt: "Soms schakelt men buren of vrienden in om op het huis te passen. Zij halen dan de post van de deurmat en sorteren die keurig in het zicht op de eettafel. Een duidelijk signaal dat de bewoners weg zijn. Een inbreker heeft derhalve alle tijd om zich toegang tot je huis te verschaffen en de spullen waar je zo aan gehecht bent, mee te nemen."
Zes van de tien voordeursloten en zeven van de tien achterdeursloten (zeer) slecht. Een ervaren inbreker ziet in een oogopslag of een achterdeurslot een 'makkie' is of dat het een zware klus gaat worden. Voor iedereen geldt: maak het inbrekers nooit makkelijk, zéker niet tijdens de vakantie. Plaats nieuw beslag met anti-cilindertrek­beveiliging op je voor- en achterdeur. Inbrekers zien dat op afstand en denken al snel dat de rest van het huis 'ook wel goed beveiligd' zal zijn. Vraag iemand om de post, reclamedrukwerk en kranten regelmatig weg te halen. Laat ze niet in stapeltjes op tafel leggen, maar vraag de vriend of buur om ze uit het zicht, bijvoorbeeld in een kast op te bergen.
Zet een tijdschakelaar op alle lampen die normaliter 's avonds aan zijn en stel ze in op verschil­lende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer al uit zijn. Doe je je lamellen of gordijnen normaal gesproken helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze half open zodat je overdag en 's avonds wel naar binnen kunt kijken, maar geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker stiekem naar binnen, dan overziet hij niet de complete ruimte.
Berg juwelen en andere kostbaarheden op. "Ons onderzoek geeft aan dat ongeveer een op de drie dat doet", volgens Staal. Maak je vuilcontainer met een hangslot vast of plaats ze in de schuur of berging. Inbrekers gebruiken ze als 'opstapje' om het vaak veel minder goed beveiligde slaapkamerraam met een koevoet open te breken. En in negen van de tien gevallen liggen juist daar de juwelen en andere kostbaar­heden 'verstopt'.
Ruim je woonkamer en keuken juist niét perfect op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. En leg een tijdschrift of open boek op tafel, alsof je zo weer verder kunt gaan lezen. Kijk voor meer informatie op www.inbraakmislukt.nl

Meer berichten