Kinderen hebben nog geen schrift om in te schrijven, laat staan dat ze al pennen hebben!", aldus Theo van Vuurden. FOTO: Bert Jansen.
Kinderen hebben nog geen schrift om in te schrijven, laat staan dat ze al pennen hebben!", aldus Theo van Vuurden. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Al is er maar één die er beter van wordt'

Hannie Bettgens.

Straatmuzikant voor het goede doel

Straatmuzikant Theo van Vuurden maakt muziek, blaast ballonnen op en goochelt voor het goede doel, namelijk de Stichting Klein Gebaar. Met de opbrengst ondersteunt deze stichting de kinderen van Huize Samuel in Suriname.

REGIO - Theo van Vuurden was korporaal in het leger maar raakte door een ernstig ongeval arbeidsongeschikt. "Een paar jaar geleden ging ik op vakantie naar Suriname op uitnodiging van een vriend van mij. Naast vakantie vieren hebben we samen veel muziek gemaakt. Suriname is mooi, maar driekwart van de mensen daar is echt arm. Ik ben in contact gekomen met kinderhuis Samuel in Paramaribo. Kinderen hebben nog geen schrift om in te schrijven, laat staan dat ze al pennen hebben! Ik kan daar niet tegen. Kinderen moeten kunnen leren en om dat mogelijk te maken voor deze kinderen ben ik de stichting begonnen om deze kinderen aan schoolspullen te helpen."

Bewegende aapjes

Samen met Ronny Jansen, die fungeert als penningmeester/secretaris, heeft de stichting al diverse donaties geschonken aan kindertehuis Samuel. "Ik speel op de gitaar en mondharmonica bij diverse winkels in Veldhoven en Eindhoven, maar ook in Den Bosch en Domburg. Mensen vinden dat leuk, vooral omdat ik voor een goed doel speel. Op vaste plekken herkennen kinderen mij vaak aan mijn bewegende aapjes."
Alles wat hij ophaalt gaat naar de stichting. "Dat mensen geld doneren maakt mij blij. Het is ook ontzettend hard nodig."

Slippers

De oud-militair is meerder malen terug geweest in Suriname. Tijdens een van deze bezoekjes kreeg hij een uitnodiging om te verschijnen in de lokale tv-zender Apintie. "Samen met zanger Oscar Harris en tekstschrijver Siegfried Gerling. Ik was Harris op straat tegen gekomen en samen besloten we daarna om samen op te treden, wat een groot succes was geworden. Ook tijdens het interview, de link staat op onze site, hebben we ook nog samen gezongen."

Van Vuurden helpt ook lokaal. "Zowel in mijn thuisomgeving als in Suriname. Een band plakken of een boodschapje doen. In Suriname zat ik lekker te chillen op een bankje aan het water. Daar ontmoette ik een jonge jongen van 14 jaar. Niemand vroeg hem ooit iets en hij vroeg nergens om. Hij bleek al maanden op dat bankje te slapen, was wees en had niets meer. Zelfs zijn slippers hadden ze hem afgepakt! Ik heb hem meegenomen en laten douchen, eten en schonen kleding gekocht. Inmiddels heeft hij een huis, werkt in een autowasserette en volgt een opleiding. Ik weet dat ik niet iedereen kan helpen, maar al is het er maar één die daar een beter leven door krijgt, dan is mijn missie geslaagd."
Van Vuurden leeft volgens het principe kleine moeite, klein gebaar waarmee iemand iets voor de ander kan betekenen. Voor meer info, zie de onderstaande website.

www.kleingebaar.nu

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden