Het wapenschild van Helmond wordt gebruikt op alle documenten van de gemeente en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven.
Het wapenschild van Helmond wordt gebruikt op alle documenten van de gemeente en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven. (Foto: )

Helmonds mysterie: het stadslogo

Van de redactie

Dit is het idee erachter

Waaraan denk jij als je het stadslogo ziet? Het lijkt wel of iedereen een mening heeft over het logo dat in maart 2016 werd gepresenteerd: veel Helmonders vinden het op wc-rollen lijken. Toch zit er een hele gedachte achter de vijf ringen.

HELMOND - Voordat we diep de filosofie van het stadslogo ingaan, eerst even dit. Het stadslogo is níet het officiële gemeentelogo. Het wapenschild van Helmond wordt gebruikt op alle documenten van de gemeente en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven.

De cirkels, het stadslogo dus, is ontworpen door Ugur Ozdemir in opdracht van Helmond Marketing.

Wc-rollen

Veel Helmonders menen wc-rollen te zien in de ronde vormen. Na de presentatie in 2016 werd Helmond Marketing overspoeld met telefoontjes van inwoners die het logo niet snapten. En ook nu nog weten veel mensen niet wat het betekent.

Typisch

De ontwerper sprak met veel verschillende Helmonders en vroeg ze wat typisch is aan onze stad. Zo kwam de kleur rood naar voren, die kleur werd het meest geassocieerd met de stad. Ook waren de H van Helmond en het kasteel belangrijk. Weet je hoe het kasteel er van boven uitziet? Ontwerper Ugur wel. De buitenste vier cirkels in het stadslogo staan voor de torens van het imposante bouwwerk.

Verder dacht Ugur ook aan de geschiedenis van de stad. Wist je bijvoorbeeld dat we vroeger vier stadspoorten hadden? Hierdoor kreeg het stadslogo de vier buitenste cirkels. Het rondje in het midden staat voor het stadscentrum. Waar Ugur ook rekening mee hield, waren de vier 'pijlers' van de stad: de thema's die voor Helmond heel belangrijk zijn. Uit zijn onderzoek bleek dat Helmond vooral bekendstaat om automotive, food, metaal en natuurlijk textiel.

Niet alleen de torens

Niet alleen de torens van het kasteel hebben een cirkelvorm. Ugur zag het veel terug in onze stad: in de garenklosjes (Helmond textielstad), de ketel in het Havenpark en bijvoorbeeld ook in schroefjes die dan weer verwijzen naar de metaalindustrie.

Verder zie je ook de letter H op een abstracte manier terug in het logo. En door al deze ideeën samen te voegen, kwam Ugur uiteindelijk met dit ontwerp. Denk je nu nog steeds aan wc-rollen?

Tips

Zit je ook al tijden met een Helmonds mysterie ? Of is je iets opgevallen in de stad en wil je weten wat of waarom dat is? Mail naar helmond@indebuurt.nl

Meer berichten