Richarda is nog actief als medium en ze geeft readings door het hele land.
Richarda is nog actief als medium en ze geeft readings door het hele land. (Foto: )

Medium Richarda voelt entiteiten

Van de redactie

Lichaam soms van iemand anders

Medium Richarda Groenen kreeg twee jaar geleden wat bekendheid door video's over haar op het satirische online magazine De Gladiool. Daarin kreeg ze foto's te zien van BN'ers en vertelde ze wat ze voelde bij die mensen. Hoe gaat het nu met haar?

HELMOND - De Helmondse Richarda noemt zichzelf een transfigurant medium: "Dat wil zeggen dat ik de geesten van veel mensen in me voel. Als iemand bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson heeft, ga ik ook trillen zodra die geest in mij zit."

Richarda is nog actief als medium en ze geeft readings door het hele land. En dat niet alleen, veel klanten komen van heinde en ver naar Helmond om advies te krijgen van Richarda. "Er kwamen laatst mensen uit Albanië naar Amsterdam om een reading van mij te krijgen", vertelt ze. Het gaat goed met Richarda, ze is gelukkig getrouwd en ze heeft kleinkinderen die vaak langskomen.

Sceptisch

Twaalf of dertien jaar geleden begon Richarda met het geven van readings.

"Toen ik nog niet getrouwd was, durfde ik het nog niet zo goed aan om readings te geven. Mensen kunnen best wel sceptisch zijn, vooral als ze mij nog niet kennen. Mijn ervaring is dat zodra ze me dan horen praten, ze eigenlijk alleen maar meer willen horen."

Richarda vindt het lastig als mensen vragen stellen over ziektes: "Soms heb ik het idee dat iemand ziek is, maar dat zal ik dan nooit uitspreken. Je mag de mensen de hoop niet ontnemen.

Ik heb weleens gehoord dat een medium het wél uitsprak en dat die klant vervolgens zelfmoord pleegde. Hij kon het idee niet verdragen dat hij ziek was."

Mee geboren

Volgens Richarda kon ze altijd al andere 'entiteiten' voelen. Volgens haar kruipt een geest dan tijdelijk in haar lichaam. "Ik ben ermee geboren, ik weet niet beter. Het is niet iets dat je kunt leren, het zit gewoon in me. Mijn moeder en opa hadden het ook."

Hoe werkt dat dan precies? "Als mensen bij me komen voor een reading hebben ze vaak een pasfoto bij zich.

Daardoor voel ik de energie van diegene op de foto en dan kruipt de geest als het ware in mij. Ik ben vanaf dat moment puur de boodschapper: mijn lichaam is dan uitgeleend aan iemand anders. Ik ben dan niet meer mezelf, maar echt iemand anders: ik praat zoals die persoon en ik voel hetzelfde. Mijn man Theo heeft dus eigenlijk wel duizend vrouwen!"

Meer berichten