De fasen van een maansverduistering zoals die op vrijdag 27 juli te zien is.
De fasen van een maansverduistering zoals die op vrijdag 27 juli te zien is. (Foto: )

Maansverduistering te zien in sterrenwacht

Sterrenkundig Nederland is vrijdag 27 juli in de ban van een heuse maansverduistering. Belangstellenden die de maansverduistering eens anders willen zien, kunnen deze avond terecht bij de Jan Paagman Sterrenwacht in Asten.

ASTEN - Bij een maansverduistering schuift de aarde tussen de zon en de maan in waardoor de schaduw van de aarde op de maan valt. De verduistering van 27 juli is volledig, zij het dat de maan rond 21.30 uur verduisterd opkomt en dat het fenomeen derhalve laag aan de horizon plaatsvindt. In tegenstelling tot zonsverduisteringen, die in een klein gebied van de aarde te zien zijn, zijn maansverduisteringen waarneembaar vanaf elke plek waarvan de maan te zien is. Bij volle maan is dit op aarde dus vrijwel overal waar het nacht is. De dagzijde van de aarde zal de verduisterde maan niet zien.

Programma

De Jan Paagman Sterrenwacht opent de koepel om 22.00 uur. Pas enige tijd later zal de verduisterde maan boven de bomen en bebouwing uitkomen. De verduistering is helemaal ten einde om 0.20 uur.
Toegang tot de koepel voor het bekijken van de verduistering is gratis.

Presentaties

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de uitleg en achtergronden van zons- en maansverduisteringen verzorgt Harrie Eijsbouts in de filmzaal van de sterrenwacht een speciale presentatie. Deze wordt gevolgd door een presentatie in het Pieterse-planetarium door Rob Fritsen alwaar ook (uiteraard kunstmatige) maansverduisteringen kunnen worden getoond.
Bovengenoemde presentatie begint om 19.30 uur. Voor deze presentaties vraagt de sterrenwacht een entreeprijs: volwassenen betalen 4 euro, bezoekers jonger dan 16 jaar, betalen 2 euro. Voor deze avond is het niet nodig om vooraf een afspraak te maken. Iedereen is welkom. Het adres van de sterrenwacht is: Jan Paagman Sterrenwacht, Ostaderstraat 28 in Asten.

sterrenwachtasten.nl

Meer berichten
Shopbox