Een gedeelte van de kunstwerken in het educatorium van het museum in Den Bosch.
Een gedeelte van de kunstwerken in het educatorium van het museum in Den Bosch. (Foto: )

Klas 3B exposeert in museum

Het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch gaat een werkstuk van leerlingen van het Commanderij College in Gemert opnemen in hun collectie. Ze zijn erg enthousiast over de expositie van klas 3B gymnasium die deze zomervakantie te zien zal zijn in het museum.

GEMERT - Eerder dit jaar brachten de leerlingen een bezoek aan de expositie 'The Garden of Earthly Delights', van modefotograaf Tim Walker, in het Noord-Brabants museum. Walker werd geïnspireerd door Jheronimus Bosch en zijn 'Tuin der Lusten'. De leerlingen lieten zich door hetzelfde onderwerp inspireren waarna ze aan de slag gingen met het thema 'Om de tuin geleid'.

De leerlingen maakten zulke mooie werken dat docent Maarten Schamp (beeldende vorming) het Jheronimus Bosch Art Center benaderde met de vraag of ze in het museum mochten exposeren. "Het maakte me niet zoveel uit op welke plek in het museum, desnoods bij het koffieapparaat. Maar de werken zijn zo goed gelukt dat ik het wel de moeite waard vond om het te proberen. Het is dus gelukt, we staan nu in het educatorium, we zijn erg blij met die mooie plek in het museum." Maarten en zijn leerlingen hebben al hun werken ondergebracht in het museum. Het museum is onder de indruk van de werken en wil daarom een werkstuk opnemen in hun collectie. "Het is nu afwachten welk werkstuk ze gaan kiezen, daarover gaan we nog in gesprek. Maar het is zeker een heel groot compliment!"

'Om de tuin geleid'

"Wat wij nu tuin noemen, heette in de Middeleeuwen 'hof'. Wie iemand om de tuin leidde, zorgde er oorspronkelijk dus voor dat deze niet ín de hof kwam, maar daaromheen werd geleid. De uitdrukking iemand om de tuin leiden wil dus zeggen dat je iemand de 'toegang' tot de waarheid of datgene waar het werkelijk om gaat onmogelijk maakt. Het werk in de expositie van onze leerlingen wil de bezoeker niet bedriegen of misleiden, maar zij willen met dit werk hun eigen waarheid laten zien, geïnspireerd op de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch."

De expositie is tot en met 20 september te zien in het educatorium van het Jheronimus Bosch. Art Center aan het Jeroen Boschplein 2 in Den Bosch.
Informatie over openingstijden en meer: www.jheronimusbosch-artcenter.nl/

Meer berichten