Leo van Veldhoven bij de stoffen die Vlisco produceert. Wat er aan vooraf gaat, is te lezen in zijn boek dat eind augustus verschijnt.
Leo van Veldhoven bij de stoffen die Vlisco produceert. Wat er aan vooraf gaat, is te lezen in zijn boek dat eind augustus verschijnt. (Foto: )

Leo van Veldhoven 'verliefd' op Vlisco

Als 15-jarig 'menneke' opeens in een stampende en dampende fabriek staan, omringd door ervaren, gespierde medewerkers die soms met ontbloot bovenlijf aan de slag gaan. Het was een cultuurshock voor Leo van Veldhoven. Toch werd hij 'verliefd' op het bedrijf en heeft een loopbaan van maar liefst 48 jaar bij het Helmondse bedrijf achter de rug. Over zijn begintijd bij Vlisco schreef hij een boek.

HELMOND - Hij droomde van het conservatorium, maar pa en ma zagen dat niet zitten. Op zijn 15e was de tijd aangebroken om brood op de plank te brengen. Vaderlief werkte bij Vlisco, dus de keus voor het bedrijf was snel gemaakt. "Ik ging eerst drie jaar naar de bedrijfsschool. We kregen algemene vakken als wiskunde en maatschappijleer en daarna maakten we kennis met alle afdelingen binnen het bedrijf."

Overdonderd

Totaal overdonderd is Leo, met zijn 15 jaar nog klein van stuk. Door de geuren, de kleuren, de kenmerkende mensen, de opvallende uitspraken. En hij slaat het allemaal op in zijn geheugen.

Vijftig jaar later

Bijna 50 jaar later weet hij er moeiteloos een boek over te schrijven. "Ik heb het geschreven toen ik na een heupbreuk thuis kwam te zitten", vertelt hij. "In eerste instantie heb ik het helemaal in het dialect geschreven en daarna in het ABN. Ik weet alles nog, het verhaal kwam er zo uit!"

Hij kan alleen maar lovend praten over het bedrijf, waar hij tal van kansen kreeg. "Ontzettend sociaal en goed voor de medewerkers." Toen een leidinggevende ter ore kwam dat Leo in zijn vrije tijd muziekles gaf, werd hij benaderd om ook binnen het bedrijf les te gaan geven. Hij ontwikkelde zijn eigen lesmethodes. Zo ontstonden Vlisco-opleidingen, gegeven door interne trainers.

E-learning

Later stond hij aan de wieg van wat we nu e-learning noemen: hij ontwikkelde via Powerpoint een zelfcursus. "Dan waren er minder trainers nodig en hoefde niet een hele afdeling te studeren. Er kon elke keer iemand anders achter de computer kruipen."

Twee jaar zocht hij zijn heil anders, omdat hij eczeem kreeg door de kleurstoffen. Maar Vlisco bleef hem 'roepen'. "Dan kwam ik voorbij het gebouw en zei ik tegen mijn vrouw: 'daar hoor ik!'. Ze zei: 'Dan moet je teruggaan!', dat heb ik gedaan."

Veranderingen

De stoffenfabrikant veranderde in al die jaren aanzienlijk. "Toen ik begon waren er duizenden mensen in dienst, dat zijn er nu nog iets meer dan 500. De wereld is veranderd, veel werk is overgenomen door machines. Maar ik zal me altijd nog het sociale Vlisco herinneren, het was net een dorp."

Het boek komt eind augustus uit en is dan te verkrijgen via Boekscout, Bol.com en de plaatselijke boekhandel.

Meer berichten
Shopbox