Paul van Sambeeck wil de jeugd meer betrekken bij de Fiets4daagse.
Paul van Sambeeck wil de jeugd meer betrekken bij de Fiets4daagse. (Foto: )

Fiets4daagse nog tot en met 13 juli

De Fiets4Daagse de Peel (startplaatsen: Deurne, Meijel, Stiphout, Weert) is 10 juli van start gegaan. Tot en met 13 juli wordt er weer flink op de pedalen getrapt in de regio. Om het voor de jeugd extra aantrekkelijk te maken om deel te nemen, wordt dit jaar in Stiphout een speciaal kinderterrein ingericht. Inclusief stormbaan en muziek.

HELMOND - "Je kunt bij de jeugd nu het zaadje planten, het plezier in het fietsen overbrengen. Of daar later een boom uit gaat bloeien, weet je nog niet. De een pakt het op als er kinderen zijn, de ander later of niet." Aan het woord is Paul van Sambeeck, voorzitter van de Fiets4Daagse standplaats Stiphout.

Zelf is hij al jarenlang fervent fietsliefhebber, actief bij de Tourclub Stiphout. Sinds zijn pensioen is hij voorzitter voor de Fiets4Daagse en is het 'virus' ook op hem overgeslagen. "Het is een geweldig mooi evenement, voor veel mensen voelt het echt als een soort vakantie. Ook als je een krappe beurs hebt, kun je tijdens deze week dat ontspannen gevoel ervaren. En je komt op de mooiste plekjes in Brabant. Maanden van tevoren krijg ik alweer de vraag wanneer het zo ver is!"

Een van de doelstellingen van Van Sambeeck: ook de jeugd enthousiasmeren voor dit event. "Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Als wij willen dat dit evenement blijft voortbestaan, moeten we de jongeren enthousiasmeren." Om dat te bewerkstelligen ging de voorzitter in gesprek met de Stichting Jeugd In Beweging (JIBB). "Zo kwamen we samen tot de conclusie dat we online actief moeten zijn, denk aan een post waar je selfies kunt maken en de route volgen via je mobieltje. En hoe gezellig de stempelposten en het terras nu ook zijn, voor die jongeren doet het misschien wat oubollig aan. Daarom hebben we dit jaar een speciale jongerenplek ingericht bij het parkeerterrein bij 't Aanbeeld, inclusief stormbaan." Dat is wat Van Sambeeck betreft de eerste stap. "Volgend jaar ga ik graag het gesprek met kinderen aan: hoe zien zij het voor zich? Want zij weten als geen ander wat werkt en wat niet. Ook gaan we goed kijken naar begeleiding. Nu gaan de kinderen vaak met de ouders mee, maar we willen dat ze ook zelfstandig op pad kunnen. Misschien is een speciale kinderroute wel iets? Kortom: er liggen nog genoeg ideeën op de plank!"

Praktisch

Deelnemers aan de Fiets4Daagse kunnen vertrekken vanaf vier startplaatsen:Meijel, Weert, Stiphout en Deurne. Er is keuze uit fietsroutes van 30, 45 en 60 kilometer. Inschrijven kan ter plekke. Je kunt per dag inschrijven à 4 euro per dag. Voor kinderen is er een aangepast tarief. Vertrektijden: 10.00-13.00 uur voor de 30 kilometerroute en 09.00-13.00 uur voor de route van 45 en 60 kilometer. Meer informatie:

www.fiets4daagsedepeel.nl

Meer berichten
Shopbox