Familiefoto van Trix Coenraad - van Staden
Familiefoto van Trix Coenraad - van Staden (Foto: )

Tante Lien bij speciale Masoek Sadja

Alweer 70 jaar geleden werd Stichting Pelita opgericht, een stichting die zich inzet voor Indische en Molukse Nederlanders. Om dit te vieren wordt op vrijdag 6 juli een bijzondere editie van de Masoek Sadja gehouden, met als gast Wieteke van Dort (tante Lien). Vrijwilliger-coördinator Trix Coenraad-van Staden blikt terug op haar komst naar Nederland, als zesjarig meisje.

HELMOND - 70 jaar geleden waren veel mensen uit Nederlands-Indië, genoodzaakt om te vluchten naar Nederland. Zo ook de familie van Trix Coenraad-van Staden. Ze herinnert het zich nog goed. De boottocht, die als traumatisch bestempeld kan worden en dan de aankomst in het koude Nederland. Eerst werd de familie ondergebracht in een hotel in Oss, daarna konden ze terecht in een woning in Helmond. "We zijn in een geweldige buurt terecht gekomen, waar mijn moeder haar buurvrouwen Indisch leerde koken en wij voor het eerst Hollandse pot aten", vertelt ze.

Toch was het zeker niet allemaal koek en ei. "Ik had blond haar en had een blanke huid, terwijl mijn ouders en broertjes en zusjes donkerder waren. Tijdens onze vlucht mocht ik soms ergens naar binnen, mijn ouders moesten dan buiten wachten. En het is eenmaal in Nederland meer dan eens voorgekomen dat mensen kwaadwillend over donkere mensen begonnen te spreken, terwijl ik ernaast stond. Door mijn uiterlijk, hadden ze niet door dat ook ik uit Nederlands-Indië kwam. Het voelde ook nog eens heel onrechtvaardig, aangezien we gewoon een Nederlands paspoort hadden, eigenlijk onderdeel waren van dit land. Maar zo voelde dat totaal niet." Het is niet moeilijk om te kijken naar hoe we nu worstelen met de komst van vluchtelingen. "Wat dat betreft is er misschien nog niet veel veranderd."

In die tijd had de familie veel steun aan stichting Pelita. "Ze hielpen met huisvesting, maar brachten je bijvoorbeeld ook in contact met een maatschappelijk werker. Het was voor iedereen heel erg wennen. Het was wel een cultuurshock."

Inmiddels zijn we 70 jaar verder, maar is de stichting volgens Trix Coenraad-van Staden nog altijd springlevend. "De stichting beweegt mee met de behoeftes van de doelgroep. Nu draait het bijvoorbeeld om het verwerken van oorlogstrauma's en het bieden van specialistische zorg. Denk aan kleinschalige zorg speciaal voor Indische en Molukse mensen." In Helmond wordt om de twee maanden de Masoek Sadja gehouden. "Een plek waar deze mensen samenkomen voor een praatje, muziek, lekker eten. Een plek waar onze cultuur tot leven komt. Deze keer hebben we wat te vieren en pakken we uit met een optreden van Wieteke van Dort (tante Lien) en Aïs Lawa-Lata."

De Masoek Sadja is van 13.00 tot 17.00 uur in de kantine van het VEKA sportcentrum, Deltaweg 201 in Helmond. Entree: 3 euro. Meer informatie:

www.pelita.nl

Meer berichten
Shopbox