De tentoonstelling in de bibliotheek zet de vele mantelzorgers in het zonnetje om meer begrip voor hen te kweken. Foto: www.mantelderliefde.nl.
De tentoonstelling in de bibliotheek zet de vele mantelzorgers in het zonnetje om meer begrip voor hen te kweken. Foto: www.mantelderliefde.nl. (Foto: www.mantelderliefde.nl)

Aandacht en een hart onder de riem voor 16.000 mantelzorgers

Begrip, aandacht, een hart onder de riem, mantelzorgers in het zonnetje. Dat beoogt de tentoonstelling Mantel der Liefde, die  tot en met 30 oktober te zien is in Bibliotheek Helmond-De Peel. De foto's zijn gemaakt door Ilse Wolf. Zij kwam op het idee voor de expositie door haar ouders: haar vader mist een arm, haar moeder helpt hem zoveel mogelijk.

HELMOND - Ook in de tentoonstelling moeten bezoekers elkaar helpen, willen ze de foto's kunnen zien. De een draait ze om, zodat de ander kan kijken. De expositie laat twaalf lastige en vrolijke mantelzorgsituaties zien. Een hond als mantelzorger, een kleinzoon, partners en kinderen. Alle mensen die gefotografeerd zijn, zijn geïnterviewd door Carla van Gaalen. De interviews zijn onderdeel van de expositie. Merel van der Linden bedacht het concept en maakte het ontwerp waarin bezoekers elkaar helpen om de foto's te zien.

Het aantal mantelzorgers neemt steeds verder toe. Schatting is dat er in Helmond 16.000 mantelzorgers zijn. Vaak gaat het om zorg voor familieleden of andere naasten. Dat is emotioneel en fysiek zwaar. Daarbij hebben de meeste mantelzorgers een eigen gezinsleven, werk en/of school. Deze inwoners staan daarom vaak onder grote druk. Veel organisaties in Helmond en de gemeente doen er alles aan om mantelzorgers en mensen die hulp nodig hebben, zo goed mogelijk te ondersteunen.

Geschat wordt dat circa 10% van de mantelzorgers jonger is dan 18 jaar. Deze kinderen hebben vaak moeite om de zorg met school te combineren, waardoor hun schoolprestaties verslechteren. De tentoonstelling heeft daarom extra aandacht voor hen door middel van een gratis educatieprogramma en een kijkwijzer voor het voortgezet onderwijs. Met dit programma kunnen scholen het mantelzorgen door kinderen bespreekbaar maken. Daarnaast vinden bezoekers bij de expositie veel informatie over mantelzorg en mantelzorgondersteuning in Helmond.

De expositie is te zien in de bibliotheek, Watermolenwal 11 in Helmond. Toegang is gratis. Openingstijden: maandag tot en met zaterdag 10.00 – 17.00 uur (vrijdag tot 20.00 uur). Vrijdag 20 en 27 juli en 3 en 10 augustus is de bibliotheek op vrijdagavond gesloten.

Meer berichten
Shopbox