Een studente hertekent de afbeelding op de muur van de kerk. Foto: Henk van Dijk.
Een studente hertekent de afbeelding op de muur van de kerk. Foto: Henk van Dijk. (Foto: Henk van Dijk)

Elf studenten restaureren muurtekeningen Lambertuskerk

Elf studenten van Sint Lucas uit Boxtel hebben voor hun eindexamen de muurschilderingen in de kooromgang van de Lambertuskerk gerestaureerd. De originele afbeeldingen op de muren zijn vervaardigd door Pierre Kuijpers en Emanuel Pereij, in de periode van begin 1900.

HELMOND - De studenten begonnen met een uitvoerig vooronderzoek. Ze maakten foto's, zochten uit welke materialen werden gebruikt, wat voor schoonmaakmiddelen zij nodig zouden hebben en meer. Daarnaast namen zij de afbeelding over en zetten deze op tekening.
Hierna start het uiteindelijke werkproces. De muurschilderingen schoonmaken, losse verfschilfers verwijderen of vastlijmen. Daar waar de afbeeldingen verwijderd waren, werd eerst een grondlaag aangebracht. Indien nodig werd er gestuct, geschuurd waarna de basiskleuren opgebracht werden. Met hulp van eigengemaakte sjablonen of vanaf gemaakte foto’s werden de afbeeldingen daarna overgebracht op de muur.
Sommige afbeeldingen moesten in zijn geheel opnieuw worden aangebracht. De oude afbeeldingen wwaren dusdanig slecht dat het niet mogelijk was, deze te herstellen.

Het project is dusdanig groot, dat vanuit de kerk gezien, alleen het rechter gedeelte is gerestaureerd. Het linker gedeelte staat gepland voor oktober 2018 en is ook een examenproject.

Vijfde keer

Het is nu voor de vijfde keer, dat studenten van Sint Lucas de restauratiewerkzaamheden als examenproject uitvoeren in de Lambertusparochie. Er werd begonnen met de beelden in de Sint Jozefkerk en daarna het hoofdaltaar van deze kerk.Hierna kwam de Lambertuskerk aan de beurt met het Lambertus-altaar, het Antonius-altaar en enkele beelden. In 2017 hebben de studenten het hoofdaltaar, de beelden die op het altaar staan en het Maria-altaar met de achtergrond hiervan gerestaureerd.

Op vrijdag 25 mei was de beoordeling van de muurschilderingen, door pastoor E. Seidel en Frans van de Leur, namens de parochie, een afvaardiging namens Sint Lucas en de rijksgecommitteerde. Al de werkzaamheden, zijn hen, tot ieders tevredenheid zeer goed uitgevoerd en dat resulteerde in een 100 procent slagen van de studenten, die deze enorme klus op een fantastische wijze hebben geklaard.

Meer berichten
Shopbox