burgemeester Blanksma, voorzitter Jan van der Zanden, vicevoorzitter Tiny Kuypers, de verkeersbonzen en een vertegenwoordiging van de Verkeersschool van 2018. Foto: PresVisuals.com.
burgemeester Blanksma, voorzitter Jan van der Zanden, vicevoorzitter Tiny Kuypers, de verkeersbonzen en een vertegenwoordiging van de Verkeersschool van 2018. Foto: PresVisuals.com. (Foto: PresVisuals.com)

20 Verkeersbonzen ondanks 'pittige' route door centrum

HELMOND - Helmond is volop in ontwikkeling en beweging. Dat is op zich natuurlijk een goede zaak, maar voor onze examenkandidaten werd het daardoor nog lastiger dan voorheen", aldus VVN-voorzitter Jan van der Zanden. Hoogwerkers, kranen en stilstaande vrachtauto's belemmerden op vele plekken het verkeer. Op vrijdag was er soms geen doorkomen aan met in mijn ogen onverantwoorde situaties voor vooral fietsers. Bij dezen een hint en verzoek aan de gemeente om hier eens naar te kijken. We zijn door al deze trubbels met onze jurering wat coulanter geweest dan normaal." Van de 914 kinderen, die aan het praktisch examen hebben deelgenomen, zijn er 800 geslaagd.

Verkeersbonzen

Er zijn dit jaar 20 verkeersbonzen. Dat zijn kinderen, die zo weinig fouten hebben gemaakt dat ze met lof geslaagd zijn. Zij zijn op vrijdag 30 mei in het kasteel door burgemeester Blanksma voor hun bijzondere prestatie gehuldigd. Verkeersschool van het jaar is dit keer openbare basisschool 't Hout. Deze school heeft dus haar leerlingen het best op het examen voorbereid.

Door het centrum

Sinds vorig jaar kent Helmond een oefen- en examenroute in het centrum van de stad. Deze route is voor alle Helmondse kinderen hetzelfde en biedt de mogelijkheid om de leerlingen met ingewikkelde verkeerssituaties kennis te laten maken. "We krijgen wel eens het verwijt", zo zegt de VVN-voorzitter, "dat we de lat op deze manier te hoog leggen. De route zou te gevaarlijk zijn voor kinderen van deze leeftijd. Wij zijn het daar niet mee eens op voorwaarde natuurlijk dat er alles aan gedaan wordt om de leerlingen aan de route te laten wennen. Dat kan door de VVN-instructiefilm te bekijken en door veel te oefenen onder begeleiding. Zonder te oefenen is het eigenlijk onverantwoord. In het uiterste geval sturen we een school terug."

"Helaas bevatte het theoretisch examen dit jaar enkele onjuiste opgaven, waardoor kinderen ten onrechte fouten kunnen zijn aangerekend. Bovendien was het examen voor het eerst digitaal en bevatte het 25 in plaats van 20 vragen. Dit en de chaotische toestanden in het centrum heeft het bestuur doen besluiten dat je ook bons kunt zijn met een beperkt aantal fouten."

Meer berichten
Shopbox