In Helmond zijn tijdens de Dutch Technology Week, allerlei activiteiten voor jong en oud om de techniek beter te leren kennen.
In Helmond zijn tijdens de Dutch Technology Week, allerlei activiteiten voor jong en oud om de techniek beter te leren kennen. (Foto: )

Volop Helmondse inbreng bij DTW

Twee Helmondse HotSpots

Romy Chatrou-van der Sande

De Helmondse inbreng op de Dutch Technology Week wordt met het jaar groter. Tijdens de komende editie telt Helmond twee zogenaamde hotspots: de Automotive Campus en VDL Industrial Modules. Een interview met Lex Boon (Automotive Campus) en Jeroen van den Hurk (VDL IM).

HELMOND - Aan technische beroepen kleeft vaak een negatief imago; vieze handen, mannenberoep, ingewikkeld of saai. "Dat willen we graag uit de wereld helpen", zegt Lex Boon, directeur van de Automotive Campus. "We willen laten zien dat techniek juist heel avontuurlijk is. Innoveren, nieuwe dingen uitvinden, testen, vernieuwen. Op de Automotive Campus werken tientallen bedrijven, onderzoeksinstellingen en onderwijsorganisaties samen aan oplossingen voor het verkeer van morgen. Dat is prachtig en zinvol werk, werk waar je helemaal geen vieze handen van hoeft te krijgen."

Op de Automotive Campus vinden gedurende de DTW verschillende activiteiten plaats. Zo staat donderdag 7 juni AutoTech gepland. Die dag bezoeken zo'n 800 basisschoolleerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 de Automotive Campus. Ze krijgen onder meer een kindercollege van Maarten Steinbuch aangeboden en tijdens het 2-uur durend programma kunnen zij deelnemen aan activiteiten in het kader van automotive en techniek met 'ervaren' voorop.

De Automotive Campus zaterdag 9 juni, een van de twee Helmonde hotspots tijdens de High Tech Ontdekkings Route. Dan zetten bewoners van de Campus de deuren open: van studententeam InMotion dat bezig is met de bouw van een elektrische Formule 1-auto tot Altran dat een door hen omgebouwde, gepantserde BWM toont die door regeringsleiders wordt gebruikt. Die dag is ook de finale van de veiligste Chauffeur van Nederland jaar op de Automotive Campus en bezoekers kunnen zelf ervaren hoe gevaarlijk het is om met alcohol achter het stuur te klimmen. Voor kinderen zijn er onder andere een VR-beleving en speurtochten.

Aan de andere kant van de N270 ligt de tweede Helmondse Hotspot. Met een elektrische bus kunnen bezoekers pendelen tussen de Automotive Campus en VDL IM. In het pand van VDL aan de Brandevoorste Dreef kunnen bezoekers kennismaken met tal van technische bedrijven uit de regio. Uiteraard is VDL IM zelf ook een van de deelnemers. "We zijn van oudsher een plaatwerk- en montagebedrijf. In de laatste jaren hebben we ons ontwikkeld tot een innovatieve partner voor het ontwikkelen en produceren van hoogwaardige machines en apparaten", aldus directeur Jeroen van den Hurk. "We werken voor bedrijven in de medische sector, maar ook voor de halfgeleiderindustrie, de infrabusiness en voor defensie. Waarom wij meedoen? We willen laten zien dat er perspectief is voor mensen in deze sector. Jarenlang trokken productiebedrijven naar het buitenland waardoor het leek dat er hier voor technisch personeel geen werk meer was. Het tegendeel is waar, wij hebben ze juist keihard nodig. Door de deuren open te zetten, te laten zien wat voor bedrijven hier zijn, hopen we een bijdrage te leveren aan het vinden van de medewerkers van morgen."

Meer berichten
Shopbox