De familie Vissers voor de zaak in Brouwhuis, v.l.n.r. Arnold en Jeanne Vissers, Cynthia en Mark Vissers.
De familie Vissers voor de zaak in Brouwhuis, v.l.n.r. Arnold en Jeanne Vissers, Cynthia en Mark Vissers. (Foto: Romy van der Sande)

Zaal Vissers bestaat 40 jaar

De familie Vissers runt al 40 jaar Zaal Vissers in Brouwhuis. Arnold en Jeanne Vissers hebben het stokje inmiddels overgedragen aan zoon Mark en dochter Cynthia. Maar ze zijn nog altijd vaak in de zaak te vinden. Tijd om samen herinneringen op te halen.

HELMOND - "Ik heb zo'n heimwee gehad. Ik wilde op handen en voeten terug kruipen", lacht Jeanne Vissers. Zo'n 40 jaar geleden verhuisde ze van Mariaheide naar Brouwhuis, een plek waar ze nog nooit geweest was. De reden: ze wilde samen met haar man een horecazaak beginnen. Arnold had genoeg van het ploegenrooster dat hij had als vrachtwagenchauffeur. Jeanne: "'Maar hier ging hij naar een continurooster."

Het stel ontpopte zich al snel tot ondernemende types die zeven dagen per week in hun zaak stonden. Verenigingen vonden hier hun thuis. Ze openden een café, de zalen werden toegevoegd en het was hét adres voor friet. Zoon- en dochterlief stonden al op jonge leeftijd in de zaak. "Het was een hele andere tijd. We hadden geen kassa, gewoon een kistje." Ze zouden een boek kunnen schrijven over wat ze allemaal meegemaakt hebben, tal van anekdotes. Zo zijn ze eens midden in de nacht, met een lampje, naar de begraafplaats gegaan omdat twee gasten 'mot' hadden over op welke dag iemand gestorven was. Diegene die in het ongelijk werd gesteld, riep op de begraafplaats, bij het zien van de grafsteen: "Dan hebben ze het er verkeerd op geschreven."

Legendarisch waren de feestavonden in Zaal Vissers. Daar hebben tal van bekende Hollandse artiesten gestaan, in het kader van een goed doel. Van Rob de Nijs, tot Koos Alberts en René Froger. Die laatste stond voor slechts tien man te zingen. "Hij zei: ik heb nog wat meer optredens in de buurt, kom ik daarna wel terug, zijn er misschien meer mensen!" Zoonlief en dochterlief rolden in het bedrijf, haast als vanzelf, daar werd niet over gesproken. "Of we het anders doen?", zegt Cynthia. "Mijn ouders gingen nooit op vakantie, waren altijd aan het werk. Wij doen dat bewust wel. Daar hamert onze moeder trouwens ook op hoor: als je het kunt, moet je het doen, zegt ze dan. En we wonen niet bij de zaak. Dat heeft voors en tegens. We moeten voor onze kinderen altijd van alles plannen en regelen, terwijl wij vroeger gewoon tv zaten te kijken terwijl onze ouders in de zaak stonden."

Op naar de volgende 40 jaar? Mark lachend: "Eerst maar eens het 50-jarig jubileum. Wij zijn niet zo van het plannen, we zien wel hoe het loopt." Vanaf de zomer pakt Zaal Vissers een heel jaar uit met diverse acties. Als je een feestje organiseert, ben je zelf gratis te gast en word je ontvangen met champagne.

Meer berichten
Shopbox