Team Van den Heuvel - Bakker tijdens de ELE Rally in 2017. FOTO: Stichting ELE Rally.
Team Van den Heuvel - Bakker tijdens de ELE Rally in 2017. FOTO: Stichting ELE Rally. (Foto: )

ELE Rally weekeinde in de regio

Al maanden kijkt autosportminnend Nederland rijkhalzend uit naar de 54e ELE Rally. Het lange wachten wordt beloond. Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni maken maar liefst honderd spectaculaire equipes hun opwachting, waaronder een recordaantal deelnemers in de koningsklasse R5, een grote groep fantastische klassiekers en het debuut van indrukwekkende 4x4's die je normaal alleen in 'Le Dakar' ziet, maar nu naar 'De ELE' komen. De eerste zomermaand van het jaar begint met spektakel.

REGIO - Vrijdagavond start de 54e ELE Rally om exact 19.00 uur vanaf het startpodium in het SchippersStop Rallydorp aan de Habraken 2601-2605 in Veldhoven. Tijd om rustig op gang te komen is er niet. "Wie wil winnen moet direct een goede start pakken. Als de deelnemers de eerste drie klassementsproeven hebben gereden, staan er al bijna 40 competitieve kilometers op de teller", legt wedstrijdleider Radboud van Hoek uit.

Proef 'Somerlo'

Een belangrijke rol is ongetwijfeld weggelegd voor de langste proef van de avond, de proef 'Somerlo' die zowel door Lierop, Someren als Mierlo loopt. Bij de start van de klassementsproef, aan de Herselseweg, is een publiekspunt voorzien. Ook aan de Steemertseweg in Lierop is een publiekspunt voorzien, alsmede aan de Mierloseweg. De overige twee klassementsproeven van de vrijdagavond bevinden zich in Asten en Helmond (rondom de Automative Campus aan de Steenovenweg). De start van de eerste en dus snelste auto's, vindt in Lierop en Mierlo plaats vanaf 20.40 uur. Om 23.25 uur start de tweede omloop. In het gebied tussen de A67, Mierlo, Lungendonksebaan/Goorsedijk en de N612 moet tussen 19.00 en 01.30 rekening worden gehouden met wegafsluitingen.

Zaterdag

Nadat de auto's vrijdagavond zijn teruggekeerd in het SchippersStop Rallydorp, starten ze zaterdagmiddag om 12.15 uur voor de 2e dag. Zwaartepunt van die dag ligt in Wintelre. Daar worden de deelnemers geconfronteerd met niet minder dan 60% onverhard in het parcours, bijna eenderde van de zaterdag bestaat uit deze ondergrond.
"Het wordt echt pittig, maar wij zeggen altijd dat rallyrijden een sport is op verhard en onverhard, bij dag en bij nacht. Dat gaan we dit jaar opnieuw in de praktijk brengen", zegt wedstrijdleider Radboud van Hoek.

Tussen de klassementsproeven door keert de rallykaravaan terug in het SchippersStop Rallydorp, waarvandaan een shuttlebus de toeschouwers naar het nieuwe serviceterrein bij B&G Hekwerk. Beiden zijn gratis toegankelijk.
Op zaterdagavond sluit de rally traditioneel af op het industrieterrein 'Ekkersrijt' in Son en Breugel. Vanaf 19.00 uur worden hier de eerste auto's verwacht.

Eurol R5 Rally Challenge

Voor de strijd om de eindoverwinning mag alvast voorzichtig worden gezocht tussen de deelnemers aan de Eurol R5 Rally Challenge. Deze 'koningsklasse' uit de Nederlandse rallysport maakte vorig jaar zijn debuut in de Nederlandse rallysport tijdens de ELE Rally. Dit jaar verschijnen ze met het recordaantal van 8 auto's uit de hypermoderne R5 categorie aan de start. Hermen Kobus (Škoda Fabia R5) is de regerend kampioen in de klasse en mag dus als favoriet worden aangemerkt. Toch komt er ook sterke tegenstand uit de regio. Wat te denken van Erik van Loon (Škoda Fabia R5) uit Eersel en Mats van den Brand (Ford Fiesta R5) uit Sint-Oedenrode. Ook tweevoudig ELE-winnaar Bob de Jong (Hyundai i20 R5) mag tot de kanshebbers gerekend worden. Tussen alle R5 auto's moet altijd rekening worden gehouden met de Mitsubishi van Piet van Hoof. De garagehouder uit Wintelre kent zijn lokale klassementsproef beter dan wie dan ook.
De winnaar van de ELE Rally van vorig jaar, Jasper van den Heuvel, schreef ook nog op het laatste moment in. Hij heeft nog niet bekendgemaakt met welke auto hij zal starten, maar zal zich sowieso vooraan in het klassement melden.

Op zaterdagavond omstreeks de klok van kwart voor elf zal de winnaar zich melden bij SchippersStop in Veldhoven en is bekend wie er in 2019 de titel in de 55e ELE Rally kan gaan verdedigen.

Voor ieder wat wils

Voor wie meer geïnteresseerd is in historische auto's, biedt het ELE-Weekend ook voldoende om te zien. Op de zaterdagmiddag is er de ELE Shortrally, een rally voor beginnende deelnemers. Daarnaast is er de 1e ELE Historic Rally die direct achter de reguliere rally start. Denk daarbij aan oude Ford Escorts, maar dan in een eigen wedstrijd. 

Ook nieuw dit jaar is de ELE Cross Country. Bekend uit de Dakar Rally zijn auto's als de Bowler Wildcat of de Mitsubishi Pajero.
De ELE Legend is inmiddels toe aan zijn 3e editie en is onveranderd een regelmatigheidswedstrijd waarbij het dus niet om topsnelheid maar gemiddelde snelheid draait.

Wie de rally goed en van dichtbij wil volgen doet dat natuurlijk door op de diverse voorverkooppunten een informatiepakket en toegangsbewijs te kopen. Zie daarvoor de website van de ELE Rally.
Like de Facebook pagina is ook mogelijk of zoek ELE_rally op via de Twitterfeed. Online de rally volgen kan eveneens, via de Rallysafe app, maar ook via Omroep Brabant.

www.elerally.nl

www.omroepbrabant.nl/elerally

Meer berichten
Shopbox