Maud (l) en Lotte (r) wonnen met hun idee de wedstrijd van Du Pré Groenprojecten en nu wordt hun tekening werkelijkheid.
Maud (l) en Lotte (r) wonnen met hun idee de wedstrijd van Du Pré Groenprojecten en nu wordt hun tekening werkelijkheid. (Foto: Romy van der Sande)

Van tekening naar groen schoolplein

De HiLevelgroep van de Brandevoortse basisschool De Vendelier heeft de ontwerpwedstrijd van Du Pré Groenprojecten gewonnen. Hun ontwerp voor een groen schoolplein, wordt werkelijkheid. Nog voor het einde van het schooljaar.

"Dit is de grootste prijs die we misschien wel in ons hele leven gaan winnen. Ik kon het eigenlijk niet geloven", zegt Maud Martinez (12 jaar). Samen met Lotte Raijmakers (11 jaar) heeft ze het plan van de HiLevelklas van de Vendelier gepresenteerd aan Du Pré Groenprojecten uit Helmond. Als presentatie voerden de dames een toneelstukje op en dat viel in goede aarde en dus gingen ze met de hoofdprijs naar huis: 24.000 euro. De prijsuitreiking was tijdens een chique receptie. "Er kwamen allemaal cameramensen op ons af, zo bijzonder."

In de HiLevelgroep krijgen leerlingen die extra uitdaging kunnen gebruiken, elke woensdagochtend opdrachten. "Niet rekenen of taal uit het boek, maar echt aan de slag met projecten of debatteren. Heel leuk. Je leert ook veel van de andere kinderen. Ik ben zelf dol op taal, maar zie nu ook wat je allemaal met techniek kunt", vertelt Maud.

Een van die opdrachten: de wedstrijd voor het ontwerp van een groener schoolplein. De groep 8-leerlingen gingen samen met hun schoolgenoten aan de slag. "We wilden het schoolplein aan de Schutsboom graag aanpakken, want daar is nog niet veel groen." Al snel wisten ze welke richting het op moest gaan. "We willen echt speciale hoekjes inrichten, om te voetballen of te basketballen bijvoorbeeld. Nu gebeurt dat alles door elkaar, wat chaotisch. En meer bankjes, groen en verstopplekken vonden we heel belangrijk."

De leerlingen van de klas gingen in groepjes aan de slag. "De één dacht aan de kleuren, de ander aan het groen en we hebben ook geprobeerd een maquette te maken, maar dat viel niet mee. Uiteindelijk hebben we een tekening gepresenteerd." De dames hebben het presentatievirus aardig te pakken. Maud: "Ik vind het gewoon heel leuk om te doen." Lotte: "Ik ook en welk beroep je ook gaat doen, het komt altijd wel een keer van pas."

Nog voor de zomervakantie gaat de schop de grond in. "We hadden net niet genoeg geld om alles uit te voeren, dus hebben we een sponsorloop gehouden. Dat hebben we ook helemaal zelf georganiseerd. Zo zijn we alle klassen af geweest om ze hier nog even op te wijzen, heel leuk." De dames zijn zelf volgend schooljaar niet meer op het plein te vinden, want dan wacht de middelbare school. "Maar we vinden het ook heel leuk om dit voor andere kinderen te doen en we komen echt nog wel een keertje kijken."

Meer berichten
Shopbox