Henk Kerkers toont jonge groenten aan Anne-Marie Spierings
Henk Kerkers toont jonge groenten aan Anne-Marie Spierings

Hans Kerkers krijgt Agrofoodpluim

Ondernemer Henk Kerkers teelt zo'n 100 bijzondere groenten en kruiden voor topkoks en consumenten in de Peel. Duurzaam, smaakvol en dichtbij. Dat bezorgt hem de Agrofoodpluim in april.

Boerenzoon Henk Kerkers deed de hogere agrarische school, had veel verschillende banen en was zelfs wethouder in Deurne. Toen besloot hij van zijn hobby zijn beroep te maken: "Ik heb altijd met veel liefde een moestuin gehad en houd van heerlijk eten. In de groentetuin van Natuur-en Milieucentrum de Ossebeemd zag ik dat mensen eten wilden zien, proeven en beleven. Dat is wat we doen met Bijzonder Brabants."
Bijzonder Brabants teelt verse groenten en kruiden in de open lucht. Rabarber en spruiten zijn wel bekend maar Kerkers teelt altijd een bijzonder ras met een volle of aparte smaak en schuwt geen onbekend gewas. Altijd met zorg voor de bodem. "Een gezonde bodem is de basis voor gezonde en weerbare planten." Hij oogst op bestelling en dat levert meer smaak: een aardpeer uit de koelcel moet worden geschild, maar een dagverse aardpeer kan met schil en al worden bereid. Met 'gezond boerenverstand' verspil je minder voedsel, vindt hij. Groenten die overblijven worden ingemaakt in zuur of als chutney, kapucijners bijvoorbeeld worden gedroogd met zon en wind. "Je kunt veel leren van traditie. Ik krijg veel mails van gasten die een recept uit hun familie met me delen." Kerkers is pas tevreden als hij mensen een beleving biedt met smaak, geur, uiterlijk en het verhaal. Voor het tweede jaar organiseert hij diners met rondleidingen op de historische boerderij de Breemortel. Ook ontvangt hij af en toe schoolklassen, en werkt met 6 boeren aan het educatieprogramma Klassenboeren en er werken (onderzoeks)stagiairs en scholieren bij Bijzonder Brabants.

Groot worden ambieert hij niet: hij wil zijn omgeving van bijzondere Brabantse groenten voorzien en anderen inspireren. Dat beloont Anne-Marie Spierings met een Agrofoodpluim: "Een korte keten en weten waar je voedsel vandaan komt, dat is belangrijk. Bijzonder Brabants is daar een mooi voorbeeld van. Die aandacht voor natuur en bodem, de inzet tegen verspilling en inspanningen om mensen mee te nemen in waar ons voedsel vandaan komt en wat gezond is, is een belangrijke taak van de agrariër. Wij zijn trots op ondernemers als Henk Kerkers, en dat verdient een Pluim."

Kerkers: "Bewust en lekker eten, daar liggen kansen. Dit wordt grootschaliger, er is innovatie nodig om al dat handwerk op te vangen. Misschien een schoffelmachine op zonnecellen? Het slimme Brabant kan daar iets op verzinnen, daar ben ik van overtuigd."

Meer berichten