Nienke Rombeek, Will Mossink (coördinator) en Stefan Kerkhof werken bij de Stichting Door en Voor.
Nienke Rombeek, Will Mossink (coördinator) en Stefan Kerkhof werken bij de Stichting Door en Voor. (Foto: Romy van der Sande)

'Zélf aan de slag met je herstel'

Stichting Door en Voor ondersteunt (ex)cliënten uit de GGZ en de Verslavingszorg. Ervaringsdeskundigen dragen eraan bij om het leven weer op de rit te zetten. Dat doet de stichting in verschillende gebieden en sinds kort ook in Helmond. Coaches en ervaringsdeskundigen Stefan Kerkhof en Nienke Rombeek vertellen.

HELMOND - "De eerste keer dat ik afkickte, was ik alleen maar bezig met clean zijn en blijven. Ik bouwde geen nieuw leven op. Daardoor voelde ik me helemaal niet beter, ik was niet gelukkig en kreeg een terugval", vertelt Stefan. Jarenlang kampte hij met een alcohol- en cocaïneverslaving. De tweede keer pakte hij het anders aan. Hij ging op zoek naar lotgenoten en werkte actief aan zijn herstel. Inmiddels is hij twee jaar clean en gaat hij zelf aan de slag als coach voor Stichting Door en Voor.

Kennis en ervaring

Ook Nienke, ze heeft in het verleden psychoses gehad, zet haar kennis en ervaring graag in voor anderen. "De tendens is: meer zorg thuis. Daar past dit programma heel goed bij", vertelt ze. "Je gaat zélf aan de slag met je herstel. Wij kijken naar wat nodig is en proberen je te begeleiden. Doordat je coach een ervaringsdeskundige is, weet hij of zij waar het over gaat."

Stefan: "Daardoor valt denk ik ook een gevoel van schaamte weg en ik ben van mening dat schaamte zorgt voor veel maatschappelijke problemen. Mijn omgeving zal nooit begrijpen hoe machteloos je je voelt als je aan het afkicken bent, simpelweg omdat ze het nog nooit hebben meegemaakt. Die emoties begrijp ik als geen ander."

De stichting biedt naast de ervaringscoaches verschillende cursussen aan en biedt de crisiskaart aan. "Op zo'n kaart kun je jouw wensen tijdens een crisis aangeven, zo houd je de regie. Je geeft bijvoorbeeld aan hoe mensen het beste op je kunnen reageren, of je medicijnen gebruikt en wie je behandelaar is."

De twee coaches in spé kunnen niet wachten om aan de slag te gaan. Ze volgen momenteel een cursus om hun ervaring in te zetten voor anderen. Nienke: "Het is heel leerzaam, je leert jezelf hierdoor heel goed kennen." Stefan: "Ik vind het mooi dat ik straks echt iets bij kan dragen. Bijvoorbeeld als iemand op een wachtlijst staat en zich daardoor verloren voelt. Wij zijn er niet om problemen op te lossen, maar om mensen zelf de oplossing te laten bedenken."

Heb je interesse in het volgen van een cursus (bijvoorbeeld 'herstellen doe je zelf') of wil je de hulp van een coach inroepen? Dit wordt in de meeste gevallen vergoed. Je kunt contact opnemen door een mailtje te sturen naar: zrc-peel@doorenvoor.nl of bel: 06 - 33 72 67 06.

Meer berichten