Jos en Sandra Bekkers stoppen na bijna 13 jaar met Charlee Browns Place. Foto: Romy Chatrou-van der Sande.
Jos en Sandra Bekkers stoppen na bijna 13 jaar met Charlee Browns Place. Foto: Romy Chatrou-van der Sande. (Foto: Romy Chatrou-van der Sande)

Ondernemers slaan andere weg in

Jos en Sandra Bekkers stoppen na bijna 13 jaar met Charlee Browns Place. Een zaak die al 50 jaar een begrip is in Helmond. De belangrijkste reden: niet meer elke avond aan het werk. "Ik kan me er echt op verheugen om om 17.00 uur de deur achter me dicht te trekken en lekker in de tuin te gaan zitten."

HELMOND - Het waren mooie jaren, stelt Jos. Hij was een betrokken Helmondse ondernemer, die op tal van manieren het Helmondse centrum (nieuw) leven probeerde in te blazen. Van lunches, tot een bustour door het centrum. Alleen zijn laatste ondernemersdroom: een biercafé waar ook Belgisch bier verkocht gaat worden, komt niet uit. "Daarvoor zouden we flink moeten verbouwen en de verhuurder van ons pand zag dat niet zitten", vertelt hij.

Het was ook het moment om eens met vrouwlief om tafel te gaan zitten: hoe zien wij de komende 5 tot 10 jaar? "We hebben hier altijd met ontzettend veel plezier gewerkt, ik ben geen dag chagrijnig geweest. Maar we zijn er wel dag en nacht mee bezig. Dan vraag je je af: wil ik dat nog steeds."

En zo werd er voorzichtig nagedacht over het idee: stoppen. Dat kreeg steeds meer vorm, zeker toen Jos een baan vond bij een bedrijf in vlees. "Ik ben al vanaf mijn 15e actief in de horeca, dat past bij me. En omdat het een commerciële functie is, kan ik mijn ondernemersdrang nog steeds ergens kwijt."

Het bedrijf staat te koop en hoe dan ook gaan de deuren in september dicht. Het gedeelte van Helmond waar Charlee Brown te vinden is (aan de Noord Koninginnewal), laat hij niet achter zoals gehoopt. "Er is leegstand, mensen worden hier in de avond lastiggevallen… Dat vind ik heel jammer. Ik denk dat Helmond nog een slag kan maken. Dan is er wel een mentaliteitsverandering nodig. Een centrum moet een beleving zijn. Als je in Eindhoven de Dommelstraat binnenstapt dan voel je gewoon: hier is het gezellig. Met een positieve insteek kun je ook zoiets creëren. Dan moet je er samen de schouders onder zetten. En voor meer reuring zorgen, bijvoorbeeld door evenementen."

De schouders eronder zetten, dat heeft hij altijd gedaan. "Mijn tip voor een opvolger is inderdaad: hard werken. Maar ook goed nadenken over wat je neer wilt zetten en daar naartoe werken. Doelen benoemen! Dat hebben wij ook altijd gedaan." En ondanks dat het een beetje dubbel is, hij krijgt steeds meer zin in het volgende hoofdstuk. "Er zijn maar weinig ondernemers die het zo lang in een zaak volhouden, het is deel van je leven. Maar ik krijg ook steeds meer zin in de volgende uitdaging."

Meer berichten