Sjoerd de Wit gaat komende zomer vier weken naar Camp Rising Sun in Amerika.
Sjoerd de Wit gaat komende zomer vier weken naar Camp Rising Sun in Amerika.

Helmonder Sjoerd naar Amerika

In de zomervakantie gaat Sjoerd de Wit vier weken naar Amerika. Het Jan van Brabant College – Molenstraat droeg hem voor bij de organisatie van Camp Rising Sun om deel te nemen aan dit internationale, educatieve programma. Het doel is zowel jezelf als andere culturen beter te leren kennen. Sjoerd is de enige Nederlander tussen 59 leerlingen uit andere landen van de hele wereld.

HELMOND - Camp Rising Sun is een internationaal, educatief programma voor deelnemers van over de hele wereld. Ook nemen twintig Amerikaanse leerlingen deel, die afkomstig zijn uit verschillende staten. Om ervoor te zorgen dat de financiële achtergrond van de leerlingen geen rol speelt bij deelname, worden reis en verblijf geheel vergoed.

Sjoerd hoefde niet lang na te denken over zijn besluit om zich aan te melden voor het internationale zomerkamp. "Het is natuurlijk heel gaaf om naar Amerika te gaan en zoveel andere mensen te leren kennen. Het lijkt me geweldig om mee te maken. Zo'n kans krijg je maar één keer!" Vanwege zijn motivatie koos het Jan van Brabant College ervoor om hem voor te dragen.

Uit alle aanmeldingen worden elk jaar één jongen en één meisje uitgekozen om deel te nemen. In totaal komen zestig leerlingen gedurende vier weken samen in de zomervakantie in een groot bosgebied onder New York. "Je leert elkaars culturen kennen," vertelt Sjoerd, "en je doet allerlei activiteiten zoals hiken. Het precieze programma hoor je pas als het kamp daadwerkelijk begint, maar afgelopen jaar bestond het uit bijvoorbeeld koken van gerechten uit eigen land, toneelstukken opvoeren en muziek spelen. Ik neem dus zeker mijn gitaar mee!"

"Ik merkte bij de selectie echt het verschil tussen mij en de andere deelnemers," vertelt Sjoerd. "Ze kwamen bijna allemaal van een gymnasiumschool en deden hun vrije tijd sporten zoals hockey en zeilen. Ik voelde me heel gewoontjes naast die leerlingen, aangezien ik regulier vwo doe en in mijn vrije tijd gitaar speel. Ik was sowieso al verbaasd dat ik was uitgenodigd," zeg hij heel bescheiden. "Ik dacht: ik meld me gewoon aan, maar ik word het vast niet. Uiteindelijk bleken de verschillen tussen mij en de anderen helemaal niet uit te maken. Het gaat om je motivatie en persoonlijkheid. Daar ben ik op uitgekozen."

De doelen van Camp Rising Sun komen vrijwel één op één overeen met het speerpunt internationalisering van het Jan van Brabant College: kijk over grenzen heen, leer meer over andere culturen en gebruik de talen die je leert om met anderen te communiceren. Internationalisering is zeker niet alleen bedoeld voor leerlingen die een 2-talige opleiding volgen. Dit bewijst Sjoerd wel.

Meer berichten