Kasteel Helmond stond in 1549 in brand en heeft daar nog nachtmerries van. Bezoekers wordt gevraagd om te helpen.
Kasteel Helmond stond in 1549 in brand en heeft daar nog nachtmerries van. Bezoekers wordt gevraagd om te helpen.

Spannend zolderevent bij Kasteel Helmond

HELMOND - In de nacht van 10 op 11 februari 1549 breekt in Kasteel Helmond een felle brand uit. Het dak en de houten zolder vatten vlam, muren storten in en twee torenkappen gaan verloren. In vier maanden tijd bouwen timmerman Hendric van Werdingen en zijn zonen de dakconstructie weer op. Op 12 juni 1549 is de dag van de oplevering en kasteelheer Van Cortenbach lijkt tevreden. Maar er is één ding dat in de lucht blijft hangen. Hoe is de brand nu eigenlijk ontstaan? Het kasteel heeft er al eeuwenlang nachtmerries van. Het wil weer rustig slapen en roept de hulp in van de bezoekers.

Tijdens de zoldertour Kasteel in brand! dwaal je over de eeuwenoude zolder van het kasteel. Schaduwen en stemmen voeren je langs authentieke bouwelementen. Het is een tocht over krakende vloeren, onder oude houten balken en spanten door waar kaarsen ineens omvallen en boeken spontaan openslaan en het middeleeuws ophaalrad weer draait zoals ooit.

De kasteelzoldertour is mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij en vele betrokkenen zoals toneelvereniging St. Genesius uit Helmond en De Speledonckers uit Someren mogelijk gemaakt. De zoldertour is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en kost 2,50 euro exclusief de toegang tot Kasteel Helmond. De kasteelzolder is niet toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel of die slecht ter been zijn. Reserveren is verplicht via www.museumhelmond.nl.

Meer berichten