Ad Adriaans en Jan van Bommel van IVN Helmond bij de Goorloop. Foto: Romy Chatrou-van der Sande
Ad Adriaans en Jan van Bommel van IVN Helmond bij de Goorloop. Foto: Romy Chatrou-van der Sande (Foto: Romy Chatrou - van der Sande)

Lentewandeling met IVN Helmond

Het duurde even maar de lente komt er nu toch écht, ja écht aan. Afgelopen donderdag stond er nog een straf windje en was deze bewering toch een tikkeltje moeilijk te geloven. Maar Ad Adriaans en Jan van Bommel van IVN Helmond lieten aan Traverse graag de eerste sporen van de lente zien.

HELMOND - De wandeling vindt plaats in het Groot Goor in Helmond. Een natuurgebied waar de laatste jaren volop gewerkt is om de natuur de ruimte te geven. Zo kwam de meanderende rivier terug en kwamen er ecopassages zodat dieren veilig over kunnen steken. "Het is op dit moment heel vochtig", vertelt Jan. Ad vult aan: "En dat bijzonder, want de laatste jaren kampen we met een lage grondwaterstand en droogte. Door de klimaatverandering houden we er rekening mee dat er de komende jaren steeds vaker veel water in onze rivieren is."

De natuur ontluikt heel voorzichtig op deze nog koude april-donderdag. "Het is koud geweest en daardoor ontwikkelt de natuur zich ook later. Maar, hier bloeit het speenkruid en dat is echt een vroegbloeier. En ook de struiken kleuren groen. Een paar warme dagen en de lente barst echt los."

IVN Helmond ziet dat steeds meer Helmonders de natuur waarderen. "Onze wandeling met natuurgids trok vroeger 10 bezoekers, dat zijn er nu 80 en dat komt echt niet alleen door goede pr. Er ontstaat in Nederland een besef hoe belangrijk de natuur is." Meer bezoekers in natuur is aan de ene kant positief, maar het kan ook het wankele evenwicht in de natuurgebieden verstoren. "Zo leeft in dit gebied de zeldzame houtsnip. Doordat veel mensen hier hun hond los laten lopen, komt dat vogeltje in gevaar. Daarom zijn er nu ook borden geplaatst dat er geen honden los mogen lopen." Het is niet het enige zeldzame dier dat zijn heil zoekt in Helmond. Ook de IJsvogelvlinder heeft het hier, na enkele maatregelen, weer naar zijn zin. "We moeten daarom natuurgebieden zoals deze, midden in stedelijk gebied, echt koesteren!"

Nu de dagen warmer worden en de omgeving groen kleurt, begint bij veel mensen de tuinierskriebels weer op te spelen. "Jammer dat de laatste jaren steeds meer tuinen grijs kleuren, door de tegels die erin liggen. En goed dat er projecten zijn om meer groen te stimuleren. Ik zou zeggen: ga naar het tuincentrum en koop planten die insectvriendelijk zijn. Want die insecten hebben het lastig en zonder insecten hebben de vogels geen eten."

Tijd om weer naar huis te gaan. De heren gaan nog even naar hun nieuwe onderkomen, ze hebben een eigen trefpunt bij het paviljoen van Speeltuin Helmond West. "Zo kunnen we ook heel eenvoudig kinderen enthousiasmeren voor onze activiteiten."

Meer berichten