De scholieren luisteren ademloos naar de muziek.
De scholieren luisteren ademloos naar de muziek. (Foto: Romy van der Sande)

Ademloos luisteren naar Mozart

Leerlingen interesseren voor klassieke muziek. Met dat idee gingen de Lambertus Concerten aan de slag met een educatieproject. Afgelopen donderdag luisterden leerlingen van groep 7 en 8 ademloos naar de stukken van Mozart.

HELMOND - René Coolen van de Lambertus Concerten kijkt trots toe. Met open mond zitten een paar leerlingen op de eerste rij te kijken en luisteren. Goed nieuws voor de klassieke concertreeks in Helmond. "Dit is toch het publiek van de toekomst voor ons", lacht hij. "Super om te zien hoe geïnteresseerd deze leerlingen zijn!"

De Lambertus Concerten probeert jaarlijks het thema educatie te verweven in hun programma, zo ook dit (jubileum)jaar. Nu het concert 'Requiem van Mozart' op het programma staat, is er meteen een mooi haakje. Dit concert wordt begin mei opgevoerd. "Het requiem is misschien wat zwaar voor deze jongens en meisjes, maar over het algemeen is de muziek van Mozart heel toegankelijk. Zo'n educatieproject past hier dus heel goed bij", vertelt Coolen.

Om de leerlingen te interesseren voor de muziek van Mozart, zijn er twee optredens van een half uur ingepland. Naast de muzikanten, betreedt ook een 'lakei' het podium. Een acteur die op passende wijze het levensverhaal van Mozart vertelt. Het programma is in samenwerking met CultuurContact tot stand gekomen en vandaag komen twee basisscholen luisteren. Als locatie is gekozen voor het Theo Driesseninstituut. "Dé grondlegger als het gaat om muziekeducatie in Helmond, dus een betere plek kun je niet bedenken. Bovendien is dit een hele toegankelijke locatie, dat past bij de doelgroep", vertelt Coolen.

Hij hoopt de komende jaren naast basisscholen De Vlier en De Goede Herder nog meer scholen te kunnen interesseren voor het educatieve programma. "Het zou mooi zijn als we dit voor alle Helmondse basisscholen aan kunnen bieden", vertelt hij. "Je ziet dat klassieke muziek zeker interessant is voor de jongeren, maar je moet er wel in investeren. Deze kinderen hebben op school ook al lessen gehad van een vakdocent en dan komt die interesse dus vanzelf."

Als de zangeres even een korte stilte laat vallen, volgt een daverend applaus. Iets te vroeg, want het stuk is nog niet afgelopen. Zowel de leerlingen als de zangeres kunnen er wel om lachen. "Dat hoort er bij, kinderen reageren heel spontaan en instinctief en dat is juist heel mooi om te zien", zegt Coolen. "Dat moet je koesteren."
Na afloop mogen de leerlingen nog even de toetsen van de bijzondere Forte Piano aanslaan. En dan is het tijd om weer naar huis te gaan. De muzikanten en de acteur kijken terug op een fijne beleving. "Heel leuk die reacties!"

Meer berichten