Enkele acteurs uit 'Weg uit De peel' in hun natuurlijke habitat: De Groote Peel. Foto: Idor van Duppen.
Enkele acteurs uit 'Weg uit De peel' in hun natuurlijke habitat: De Groote Peel. Foto: Idor van Duppen. (Foto: Idor van Duppen)

Toneel in de buitenlucht over De Peel

Kinderboekenschrijver Jacques Vriens schreef in 1996 Weg uit De Peel, een roman die verhaalt over het harde leven in De Peel, over de bewoners en de bazen waarvoor zij moesten werken. Het boek was en is een succes en in 2016 werd het plan opgevat om het boek op de planken te brengen en zo De Peel meer bekendheid te geven. Daartoe werd de stichting De Theatermakers opgericht door Jacques Vriens, zijn zoon Casper Vriens en producent Bas Leenders. De voorbereidingen naderen nu hun einde en vanaf 19 mei zal de voorstelling op diverse plekken in De Peel te zien zijn.

OSPELDIJK - De Theatermakers kozen de Peelboerderij van bezoekerscentrum De Pelen van Staatsbosbeheer bij Ospeldijk voor een presentatie over Weg uit De Peel, donderdag 12 april. Die plek is goed gekozen want niet alleen ligt De Pelen in het gebied waar het verhaal zich afspeelt, het centrum ligt ook op op de grens van Brabant en Limburg. Bas Leenders vertelt dat de productie een goed evenwicht biedt tussen beide provincies: 'Dat geldt niet alleen voor de acteurs - we hebben zelfs een Brabantse en een Limburgse Janneke (hoofdrol, red.) - maar ook voor de locaties van de voorstellingen.

Auteur Jacques Vriens vertelt dat hij het idee voor het verhaal opdeed toen hij schoolhoofd in Bakel was. Een oma vertelde hem (met tranen in de ogen) dat ze zelf graag voor de klas had gestaan maar dat dat vroeger niet mogelijk was voor Peelwerkers - er was geen geld voor. Het boek werd een succes en Vriens tekent nu ook voor de toneeltekst.

Het verhaal gaat over het dagelijks leven van de Peelwerkers, over Janneke die graag juf wil worden, en haar vriendje Willem. Maar ook over haar broer Nard en haar schoolmeester die zich verzetten tegen 'Peelbaas' Witlox. Weg uit De Peel is een grote productie met 40 acteurs en nog eens 40 actieve figuranten, live muziek (nummers van Gerard van Maasakkers en Ernst Jansz). Bas Leenders zegt dat er op dit moment 111 medewerkers zijn, in de leeftijd van 9 tot 83 jaar.

Voor de locaties is uiteraard gekozen voor De Peel, de eerste vijf bij De Pelen. Verder kan het publiek terecht in Deurne (Leegveld), in Vredepeel (militair terrein) en in De Mortel (Staatsbosbeheer). Alle voorstellingen vinden in de buitenlucht plaats en het is een hele logistieke operatie met die verhuizingen en alle licht- en geluidsvoorzieningen, waarvoor Casper Vriens verantwoordelijk is. Kaarten kosten 17,50 euro (12,50 euro tot en met 12 jaar) en zonder er bekendheid aan te geven zijn al meer dan 2000 van in totaal ruim 7000 kaarten verkocht.

Alle details over kaarten en voorstellingen zijn te vinden op www.weguitdepeel.nl.

Meer berichten