Atletiekvereniging AtH mag van de gemeente Helmond niet langer trainen op de atletiekbaan van Sportpark Molenven.
Atletiekvereniging AtH mag van de gemeente Helmond niet langer trainen op de atletiekbaan van Sportpark Molenven.

AtH niet meer welkom op Molenven

Boos en teleurgesteld zijn ze, maar vooral strijdvaardig. Atletiekvereniging AtH mag van de gemeente Helmond niet langer trainen op de atletiekbaan van Sportpark Molenven. Hierdoor moet de club uitwijken naar Sportpark Brandevoort, de atletiekbaan in Someren en de Stiphoutse bossen.

HELMOND - Volgens voorzitter Rolf van den Hurk en secretaris Ronald Spoor begint dit verhaal eind 2014. Een aantal kinderen is ontevreden over de trainingen. Hun ouders gaan hierover in gesprek met het bestuur van HAC. Die gesprekken lopen op niets uit. 'Dan pakken we de trainingen zelf op' denken de ouders en AtH is geboren. De vereniging vraagt aan de gemeente Helmond (eigenaar van de atletiekbaan) of zij deze kunnen huren voor 3 uur per week. Veel gesprekken en bijna 1,5 jaar later mogen de AtH-atleten vanaf april 2016 op vrijdagavond de baan op. "HAC heeft ons goed gefaciliteerd. Gebruik van hun clubgebouw was niet toegestaan, maar dat was geen probleem voor ons."

De gemeente is niet blij met 2 atletiekverenigingen. Onder begeleiding van een mediator wordt naar een fusie toe gewerkt. Aanvankelijk verlopen die gesprekken goed maar het grootste struikelblok voor AtH is de eis van de wethouder dat enkele leden van AtH, tevens belangrijke vrijwilligers, niet mee mogen naar de fusieclub. De gesprekken lopen vast omdat het AtH-bestuur weigert om op deze eis in te gaan.

Volgens de heren wil de wethouder vanwege de gemeenteraadsverkiezingen het dossier versneld afronden. De club krijgt in december 2017 twee opties voorgehouden. Optie 1: AtH neemt afscheid van enkele leden en vormt met HAC een geïntegreerd bestuur. Op 1 januari 2019 moet de fusie afgerond zijn. Optie 2: Indien AtH niet kiest voor optie 1, moet zij weg van sportpark Molenven. "Met het mes op de keel hebben wij gekozen voor de eerste optie, maar de eis van het op voorhand uitsluiten van leden vinden wij nog steeds onacceptabel." Tot hun verbazing presenteert HAC kort hierna een voorstel dat een nog snellere fusie beoogt. "Een slecht idee vinden wij, omdat we zo niet de kans krijgen om op een natuurlijke manier naar elkaar toe te groeien." De gemeente benoemt vervolgens een nieuwe mediator die met een plan komt dat volgens de heren verdacht veel lijkt op dat van HAC. "Dit bood volgens ons onvoldoende garanties voor de atleten en het behoud van ons DNA." AtH laat dit aan de gemeente weten en vervolgens verneemt de vereniging per brief dat ze binnen twee dagen niet meer welkom is op Molenven. "De gemeente dupeert hiermee onze atleten. Er is geen ruzie (geweest) tussen de verenigingen en samenwerking is wat ons betreft nog steeds mogelijk. In het belang van de sporters."

Meer berichten