Helmonder Paul Dirks bij één van de expositiestukken in de Cacaofabriek: een verzameling gummen die hij gevonden heeft - met name tijdens zijn vakanties in Frankrijk. Foto: Idor van Duppen.
Helmonder Paul Dirks bij één van de expositiestukken in de Cacaofabriek: een verzameling gummen die hij gevonden heeft - met name tijdens zijn vakanties in Frankrijk. Foto: Idor van Duppen. (Foto: Idor van Duppen)

Paul Dirks tekent, maar gumt ook uit

Gummen verzamelen, een boek over de gum, een tentoonstelling in de Cacaofabriek met de naam Gum; kan een alledaags voorwerp zoveel betekenis hebben? De man achter boek en expositie, Paul Dirks, is in het dagelijks leven tekenleraar aan het Varendonck College in Someren en hij trekt je meteen de wereld van de gum in: 'Een gum is veel meer dan een gebruiksvoorwerp, hij biedt ons de gelegenheid om fouten te maken en te verbeteren - eigenlijk is het een metafoor voor opnieuw beginnen.'

HELMOND - Paul Dirks is gegrepen door de gum. Hij verzamelt gummen in allerlei soorten en maten en zag dat de Amerikaanse pop-art pionier Robert Rauschenberg een werk in San Francisco heeft hangen dat als titel Erased de Kooning Drawing draagt - het is een uitgegumd werk van Willem de Kooning. Dat fascineerde hem. Toen hij van Riek Kerkers op het Varendonck een doosje met examengummetjes kreeg wist hij het: "Al die stress die in die gummetjes zat. Ik realiseerde me dat de gum ook zorgde voor de mogelijkheid om fouten te verbeteren en opnieuw te beginnen.

"Uitgummen en opnieuw beginnen is ook een beetje de rode draad in mijn eigen leven", vertelt hij. Nu verzamelt Paul Dirks gummen en heeft hij zich in het onderwerp verdiept. Hij vertelt dat de Brit Joseph Priestley de eerste gum maakte van gevulkaniseerd rubber in 1770. Hij kwam er bij toeval achter dat het rubber de potloodlijntjes op zijn papier uitwiste.

Paul Dirks moest er iets mee en hij besloot een boek over de gum te gaan maken. Het is een mooi en vooral verrassend werk geworden dat uit drie delen bestaat. In het eerste deel vertelt hij over de geschiedenis van de gum. Deel twee bevat teksten en gedichten die met uitgummen en opnieuw beginnen te maken hebben. Het laatste deel bevat bijdragen van Nederlandse tekenaars van het Drawing Front, een tekenvriendenclub in Amsterdam.

Toen Dirks op zoek was naar een ruimte om zijn boek te presenteren zag Julienne Tullemans van de Cacaofabriek meteen de mogelijkheid van een tentoonstelling. En zo geschiede. Tot en met 13 mei is de expositie 'Gum' te zien: een combinatie van de verzameling van Paul Dirks en de werken van de tekenaars. Bezoekers zien onder andere een groot werk van Rianne Westendorp. Zij maakte een reusachtig wit papier eerst helemaal zwart en is vervolgens met een elektrische gum aan de slag gegaan.

De tentoonstelling biedt veel curieuze variaties op het thema van de gum. Paul Dirks laat een boekje met gum zien - ook nu nog te koop in Duitsland. Het is Der Sorgenradierer, waarmee je je zorgen kunt weggummen.

Meer berichten