In 2017 stond De Gouden Ploeger tijdens de Museumweek op het Havenplein. Foto: Jorrit Lousberg.
In 2017 stond De Gouden Ploeger tijdens de Museumweek op het Havenplein. Foto: Jorrit Lousberg. (Foto: Jorrit Lousberg)

De Gouden Ploeger bij Kasteel Helmond

De gouden vergroting van De Ploeger keert woensdag 11 april terug naar Helmond. Daar staat hij op het Kasteelplein tot het einde van de Nationale Museumweek op 15 april te schitteren.

HELMOND - De Ploeger (1898) is een topstuk uit de museumcollectie Mens en Werk van Museum Helmond en stelt een boer voor die met ontbloot bovenlijf aan het ploegen is. Zijn rechterhand stuurt de ploeg, en met zijn linkerhand maakt hij een soort vuist. Het lijkt wel alsof hij de teugels vasthoudt van het paard dat de ploeg door de aarde voorttrekt. Zijn maker, Constantin Meunier, heeft grote invloed op de realistische kunst aan het eind van de 19e eeuw. Hij geeft De Ploeger vol menselijke waardigheid weer, ook al had de boer een zwaar bestaan.

Opening

Om 15.30 uur is de officiële onthulling die door Kim Lian van der Meij wordt gepresenteerd. Ook is er een optreden van cabaretier Leon van der Zanden en van de Helmondse Senna Willems bekend van haar deelname aan Voice Kids. Dit event is openbaar en gratis toegankelijk.

Voor het tweede jaar heeft de Museumvereniging, Museum Helmond geselecteerd om een Gouden Pronkstuk te tonen tijdens de Nationale Museumweek. Vorig jaar stond de metershoge Gouden Ploeger te pronken op het Havenplein. Het echte beeldje is tijdens de Museumweek te zien in Kasteel Helmond.

Tijdens de Nationale Museumweek staat heel Nederland in het teken van musea, kunst en erfgoed. Ruim 400 musea plaatsen hun pronkstukken in de schijnwerpers. Drie ervan, waaronder De Ploeger van Museum Helmond, zijn uitvergroot tot indrukwekkend en confronterend formaat waar niemand meer omheen kan. De Museumvereniging wil op deze manier zo veel mogelijk Nederlanders 'prikkelen, verrassen en inspireren met ons aller museumschatten: ons échte goud!'

Meer berichten