'Wij zijn stapel op rekenen'

Basisschool Silvester Bernadette deed woensdag 28 maart mee aan de Grote Rekendag. Het thema van deze zestiende editie is 'De school als pakhuis'. Van klein tot groot, van groep 1 tot en met, iedereen deed mee.

De kinderen van groep 8 bedachten dit jaar de slogan die een belangrijke rol speelde tijdens de gezamenlijke opening. Vooraf had iedere groep een verhuisdoos gekregen om te versieren, waarna er op de ene kant een codering en aan de andere kant een letter werd aangebracht. In een bomvolle aula werd na wat puzzelen de code gekraakt, werden de dozen op de juiste manier gestapeld en verscheen de slogan: 'Wij zijn stapel op rekenen'!
Aan twee spelers van Helmond Sport, Robert van Koesveld en Marijn van Heugten, de belangrijke taak om de muur van verhuisdozen met daarop de winnende slogan, om te schieten, waarmee de Grote Rekendag officieel geopend werd.

Vervolgens gingen alle groepen aan de slag met het thema 'De school als pakhuis'. Bij de kleuters lag de nadruk op het inventariseren en opruimen van materiaal dat in het lokaal aanwezig is, wat bijvoorbeeld leidde tot staafdiagrammen die met elkaar vergeleken werden.
In de groepen 3 en 4 stond inventariseren, handig stapelen en tellen centraal, waarbij het herhaald optellen en vermenigvuldigen als handige strategie werd gekozen. Ook was er aandacht voor coderen waardoor materialen makkelijk teruggevonden konden worden. Volgens mijnheer Stijn van groep 4 sloten de activiteiten goed aan bij de gewone lesstof . Daarnaast was het heel waardevol dat de kinderen vooral handelend bezig waren.
Inpakken, stapelen, gewicht en volume kwamen aan bod in de groepen 5 en 6, waarbij ze zochten naar betekenissen van referentiematen als een kilogram en een kubieke meter. Daniël uit groep 6: "Ik vind het erg leuk gedaan, we werken samen en het zijn leuke opdrachten."
De groepen 7 en 8 tenslotte hielden zich in teams bezig met het beantwoorden van enkele onderzoeksvragen over onder andere inhoud en tijdsduur.
Semih en Mohamed uit groep 8: "Het was leuk om met andere kinderen samen te werken, we moeten dit vaker doen. We hoefden niet de hele tijd stil te zitten, leerden door te doen. Nu snap ik het beter, vooral inhoud."

De Grote Rekendag is voor alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen en wordt georganiseerd door uitgeverij Malmberg en de Universiteit van Utrecht en staat in het teken van rekenen. Doel is om kinderen onderzoekend te laten rekenen, want zelf ontdekken levert inzicht op!

Meer berichten