De Bibliotheek em de OMO Onderwijsgroep willen jongeren meer laten lezen.
De Bibliotheek em de OMO Onderwijsgroep willen jongeren meer laten lezen. (Foto: Thinkstock)

Samenwerking Helmonds voortgezet onderwijs en bieb

De Bibliotheek op school in het voortgezet onderwijs is één van de succesvolle leesbevorderingsprogramma's van de Bibliotheek Helmond. Het is een goed voorbeeld van een aanpak waarmee de Bibliotheek naar buiten treedt, in dit geval met name richting de scholen van OMO onderwijsgroep.

HELMOND - Deze stap naar buiten is een waardevolle uitbreiding van het Bibliotheekwerk die om een investering vraagt. De Bibliotheek werkt al een aantal jaren samen met het Vakcollege en het Dr. Knippenbergcollege. Vanaf het nieuwe schooljaar 2018-2019 wordt een uitbreiding voorzien door ook met het Carolus Borromeus College en de Praktijkschool een samenwerking aan te gaan.

Doel Samenwerking

Taalontwikkeling is de basis voor een optimale schoolcarrière en later een passende functie en rol in de maatschappij. Lezen in brede zin bevordert de taalontwikkeling en draagt bij aan het voorkomen en/of terugdringen van laaggeletterdheid. Voortgezet onderwijsscholen zijn onder andere gericht op deze taalontwikkeling voor jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar. De bibliotheek biedt ondersteuning, met name op het gebied van leesbevordering, leesplezier, ontwikkeling van literaire competenties en mediawijsheid/informatievaardigheden. Dhr. Schapenk, bestuurder van OMO scholengroep, is uiterst tevreden met deze samenwerking. "Per school gaan we gericht beoordelen hoe we maatwerk kunnen leveren. Dit betekent dat elke jongere op zijn of haar niveau een interessant aanbod mag verwachten, om uitgedaagd te worden in taalontwikkeling en leesplezier."

Dhr. Hakvoort, directeur Helmond-Peel, beaamt deze werkwijze. "Het aanbieden van een Young Adult collectie alleen is niet voldoende. Was het voorheen vooral het lezen van een boek wat centraal stond, tegenwoordig is er zoveel meer mogelijk. We werken samen met deze voortgezet onderwijs scholen aan bibliotheek- en schrijversbezoeken, poëzieworkshops, mediawijsheid, maar ook landelijke campagnes zoals bijvoorbeeld de Voorleeswedstrijd Read2Me, Mediabattle of Literatour. Alles om aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren."

Intussen wordt in de centrale vestiging van de bibliotheek in Helmond, de jongerenafdeling vernieuwd met aandacht voor inhoud en collectie van boeken en materialen voor jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar.

Meer berichten