Kia Vereijken is één van de vier amateurfotografen van het project Goeikes.
Kia Vereijken is één van de vier amateurfotografen van het project Goeikes.

Kia (16) is nu al fotograaf bij Goeikes

Kia Vereijken is pas nét 16 jaar, maar nu al veelgevraagd fotograaf. De havoleerling van het Jan van Brabant College won de wedstrijd van Goeikes, wat haar een plek in de expositie opleverde.

HELMOND - "Papa maakte altijd foto's toen ik klein was, dus vond ik het ook leuk", vertelt Kia over hoe ze ooit begonnen is met fotograferen. "Op de basisschool heb ik meegedaan met een fotowedstrijd. Die won ik en toen werd de foto geëxposeerd in de bibliotheek. Daarna kreeg ik van mijn ouders een digitale camera om foto's mee te maken. Een tijdje had ik het te druk met school, maar twee jaar geleden besloot ik weer foto's te gaan maken."

In 2017 besloot Kia dat ze meer wilde dan alleen foto's voor zichzelf maken. "Ik wilde graag zien hoe mijn foto's werden ontvangen door anderen. Daarom ging ik op zoek naar een wedstrijd. Mijn vader kwam de wedstrijd van Goeikes tegen, met het thema 'Helmonders in beeld'. Die wedstrijd was eigenlijk nog veel gaver omdat het echt over Helmond ging." Er werden vier amateurfotografen uitgekozen om mee te doen aan de expositie. Kia mocht een wijk uitzoeken om in beeld te brengen. "Ik koos direct voor Stiphout, omdat daar heel veel te doen is in het verenigingsleven en omdat ik daar zelf een paar keer per week op de atletiekbaan te vinden ben."

Kia vindt het vooral heel gaaf dat ze mee mag lopen met professionele fotografen om meer te leren over het vak. De expositie wordt namelijk gevuld met foto's van vier amateurs zoals Kia én met die van negen professionals, waaronder Gerard van Hal en Dave van Hout. Kia zelf wordt ook als professioneel fotograaf behandeld sinds bekend is geworden dat ze is uitgekozen voor Goeikes. "Ik krijg een kleine vergoeding voor mijn werk voor de expositie, dus ik voel me een echte, betaalde fotograaf." Met carnaval woonde ze de carnavalsmis van de Spurriezeiers bij om foto's te maken. "Het leuke is dat je overal mag komen als fotograaf. Ik ben tijdens de mis ook boven in de kerk geweest, waar je normaal niet zomaar kunt komen."

Haar deelname aan Goeikes heeft al deuren voor haar geopend. "Ik ben bijvoorbeeld gevraagd om foto's te maken bij de LightRun en de NightRun in Helmond. Ik heb al meer verzoeken gekregen, maar heb het te druk om overal ja op te zeggen." Kia werkt in het weekend een dag op de markt, heeft drie keer in de week atletiek, geeft zelf nog een keer training aan jonge sporters en gaat daarbuiten zo vaak mogelijk naar de sportschool. "Ik doe ook zelf mee met de NightRun, wat het lastig maakt om fotograaf te zijn daarbij. Bij de LightRun sta ik wel klaar met mijn camera!"

In de toekomst hoopt Kia nog veel meer foto's te mogen maken. "Ik vind het vooral een hele leuke hobby en dat zal het waarschijnlijk altijd blijven. Op dit moment heb ik geen plannen om iets met fotografie te gaan studeren of er mijn werk van te maken. Ik wil social work gaan doen na de havo op het Jan van Brabant College, maar wie weet doe ik in de toekomst wel vaker mee met fotowedstrijden!"

Meer berichten