In het Fietsenstation krijgen 'wees'fietsen een tweede kans.
In het Fietsenstation krijgen 'wees'fietsen een tweede kans.

'Dag van de duizend voorbeelden'

HELMOND - Het Helmondse Het Beginstation is te vinden bij, what's in a name, het station. De stichting zet zich in voor een circulaire economie. Dat betekent: geen verspilling van materiaal én van talent. "We willen werkgevers laten zien wat er wél kan", vertelt Laurens van der Heiden, stagiaire (Marketing & Communicatie) bij de stichting en pakt dit project samen met studiegenoot Joep Verschuren op.

Onder Het Beginstation vallen verschillende projecten, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt actief zijn. "Je kan om allerlei redenen een afstand hebben tot de arbeidsmarkt", vertelt Laurens. "Bijvoorbeeld omdat je als oudere niet meer aan de slag komt, maar ook omdat je als jongere geen baan kunt vinden. Ook mensen met een beperking kunnen vaak maar moeilijk werk vinden."

Weesfietsen

Een van de projecten is het Fietsenstation. "We adopteren 'weesfietsen' uit Helmond. We controleren bij de politie of ze gestolen zijn, knappen ze op, zorgen voor de administratie en verkopen ze", vertelt Laurens. Een ander project: Art of Waste. "Prachtige kunstwerken gemaakt van afval. Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt hebben hier hard aan gewerkt voor prachtige resultaten. En de verspilling wordt tegengegaan."

Het Beginstation haakt aan op de Dag van de duizend voorbeelden. Op deze dag worden werkgevers in heel Nederland, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben, in het zonnetje gezet. "Deze dag staat in het teken van een circulaire economie, re-integratie en het tegengaan van verspilling van talent. Dit zijn drie onderwerpen die wij hier erg belangrijk vinden. Daarom doen we graag mee. We willen tijdens onze 'Meet & Greet' laten zien wat we doen. Dat doen we door demonstraties te geven, onder meer met onze 3D-printer." Naast de demonstraties is het vooral de bedoeling om mensen met elkaar in contact te brengen. "Wij verbinden kennis en ervaring met elkaar. Het is ook de insteek dat iedereen die bij ons werkt, uiteindelijk een baan vindt. We hebben een breed netwerk en kunnen die contacten dus leggen."

Meer berichten