Lyme-patiënt Mike Billekens met zijn moeder Marion van Moorsel en zusje Laura Meesters die ook druk bezig is met de sponsorloop voor haar broer Mike. Foto: Idor van Duppen.
Lyme-patiënt Mike Billekens met zijn moeder Marion van Moorsel en zusje Laura Meesters die ook druk bezig is met de sponsorloop voor haar broer Mike. Foto: Idor van Duppen. (Foto: Idor van Duppen)

Leven van Mike op zijn kop

Je hebt een normaal leven, woont zelfstandig, hebt een baan en denkt na over een studie. En ineens wordt je gedwongen weer thuis te gaan wonen, kun je niet meer werken en moet je twee weken energie opsparen om even ergens naar toe te kunnen gaan. Het overkwam Helmonder Mike Billekens (25). Een maand na een sponsorloop voor zijn buurmeisje dat aan de ziekte van Lyme lijdt stort hij in en blijkt hij dezelfde ziekte te hebben, met zeer ingrijpende gevolgen.

HELMOND - Mike Billekens had af en toe wat gewrichtsklachten toen hij twee jaar geleden voor zijn voormalig buurmeisje meeliep in een sponsorloop. Toen hij precies een maand later 's nachts in elkaar zakte, ging bij hem wel een belletje rinkelen door het contact met zijn buren. Hij had allerlei klachten en besloot naar de dokter te gaan. Via een diagnostisch centrum in Weert werd hij in Duitsland getest en werd de diagnose chronische ziekte van Lyme vastgesteld, waarschijnlijk als gevolg van een tekenbeet vele jaren gelden. 'En dat is ook meteen een dubbel probleem want in Nederland wordt alleen acute Lyme erkend,' zegt Marion van Moorsel, zijn moeder, 'chronische Lyme bestaat hier zogezegd niet.'

Voor Mike had het allemaal grote gevolgen: 'Ik kan niet meer sporten, niet meer werken, heb pijn, last van prikkels (licht, geluid, drukte) en kan ongeveer 10 meter lopen en ben dan uitgeput.' Hij is nu onder behandeling bij een Belgische arts die al diverse patiënten heeft geholpen, al is dat geen garantie voor succes. De therapie omvat een combinatie van supplementen, antibiotica en ontstekingsremmers. Maar die kostbare behandelingen worden in Nederland dus niet vergoed.

Omdat chronische Lyme in Nederland niet wordt erkend is er geld nodig, vandaar de sponsorloop waar Mike al aan meedeed voordat hij de ziekte zelf kreeg. Organisator Berdien Renes heeft zelf chronische Lyme en de volgende editie vindt 14 april plaats. Teams kunnen tot 7 uur wandelen of hardlopen en halen zo geld op dat rechtstreeks naar de patiënten gaat. Er staan zo'n 1300 deelnemers klaar voor de loop rond het Henschotermeer in Woudenberg en zij kunnen natuurlijk nog sponsoren gebruiken.

Naast de sponsorloop vindt 30 maart van 13.00 tot 16.00u het evenement Spelen voor Lyme plaats, met onder andere een clown, paaseieren zoeken en schminken, bij De Zeespiegel, Rietven 1 in Brouwhuis.

In de regio Helmond zetten alle lopers zich in onder het motto Hike for Mike. Iedere sponsor is welkom en alle informatie is te vinden op:

www.lopenvoorlyme.nl/team/hike-for-mike en klik dan op de groene knop 'steun het team.'

Meer berichten