Op de foto van links naar rechts Michel Coumans, Lavínia Germano en Marlies Magermans.
Op de foto van links naar rechts Michel Coumans, Lavínia Germano en Marlies Magermans. (Foto: Romy van der Sande)

Feest: 15 jaar Annatheater

De Braziliaanse voorstelling 'De Pagador' wordt vanaf zaterdag 17 maart tien keer opgevoerd in het Helmondse Annatheater. Een bijzonder moment, want het theater bestaat 15 jaar en huisgezelschap Vreemd Beest alweer 25 jaar. Regisseur Lavínia Germano en spelers Michel Coumans en Marlies Magermans aan het woord.

Al 15 jaar is Marlies te vinden in het Annatheater. Halverwege het seizoen stroomde ze toen in. Ze was al gewend om op de planken te staan, maar dan voornamelijk voor kinderen. Het amateurtheater in de Annawijk stal haar hart. "Ik behoor inmiddels tot het meubilair, ben ook vrijwilliger geworden." Met haar 64 jaar denkt ze niet aan stoppen. "Ik werk ook nog twee dagen in het onderwijs in Nijmegen. Dit geeft mij heel veel energie. En ik leer veel, dingen die ik ook in mijn werkzame leven kan gebruiken zoals mensen enthousiasmeren en je fantasie gebruiken. Ik heb een theater opleiding gevolgd en ik dacht altijd: dit gun ik iedereen! Om dit mee te maken. En dat ervaar ik nog steeds zo."

Ook Michel staat voor de klas. "Ik had een aantal keer in een musical gespeeld en wilde me gaan verdiepen als het gaat om toneel. Zo kwam ik hier terecht." En hij geniet er met volle teugen van. "Ik heb geleerd dat het niet alleen draait om het goed leren van de tekst, maar dat juist de samenwerking doorslaggevend is. Je versterkt elkaar! Aan een goede speler alleen, heb je niks." En het is vooral heel leuk, vertelt Michel: 'Het is toch heerlijk als je helemaal kunt transformeren en lekker gek mag doen, zonder dat iemand je dat kwalijk neemt?"

Lavínia kijkt trots om zich heen: "15 jaar geleden was dit een kerk met ingegooide ruiten, maar ik zag meteen het Annatheater voor me. Een tempel voor amateurkunst, waar jong en oud het podium beklimmen."

Het jubileum wordt gevierd met een bekend Braziliaans stuk. Niet verwonderlijk, want de regisseur is zelf Braziliaans. "Ik ben 30 jaar geleden afgestudeerd aan de Theaterschool van Amsterdam met dit stuk dat misschien wel actueler dan ooit is. Met nepnieuws, mensen die recht tegenover elkaar staan en starre denkbeelden." Het drietal laat met trots het decor zien, gebouwd door de man van Lavínia. Helemaal in Braziliaanse sferen. "En ook de muziek is straks Braziliaans, je stapt even in een andere wereld." Ontspannen staan ze op het toneel. Michel: "Zenuwachtig? Nee, ik begin er juist steeds meer zin in te krijgen. Laat die première maar komen!"

Het stuk van Vreemd Beest is van 17 tot en met 31 maar te zien in het Annatheater aan de Floreffestraat 21a. Kaartjes: 15 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen.
www.annatheater.nl

Meer berichten