Foto: Idor van Duppen

Naast elkaar op pad vanaf 7 april

De Stichting Duofietsen Helmond wil mensen met een beperking in de gelegenheid stellen er ook eens met de fiets op uit te gaan. Stappen ze dan op een tandem? "Nee", zegt Johan Doomernik, secretaris van de stichting, "dan zit je achter elkaar en dat is eigenlijk helemaal niet gezellig. Wij kiezen voor duofietsen, want dan zit je naast elkaar." De succesvolle sponsoring heeft tot gevolg dat straks met zes in plaats van de oorspronkelijke vier duofietsen wordt gestart.

HELMOND - Fietsers zitten naast elkaar op een duofiets. De zittingen draaien, dus het is gemakkelijk opstappen. De fietsen zijn uitgerust met accu's voor trapondersteuning en hebben acht versnellingen. Op deze manier gaat het fietsen gemakkelijk en kunnen er ook langere tochten worden gemaakt. Iedere fiets heeft twee accu's zodat het mogelijk is 's morgens én 's middags te fietsen. Stichting Duofietsen heeft contact gelegd met diverse zorgcentra en de belangstelling is groot. Het is de bedoeling om steeds gezamenlijk op pad te gaan, maar individueel aanmelden en met een groep meefietsen kan ook.

Hoe is dit idee ontstaan? Johan Doomernik kijkt naar zijn echtgenote Anneke: "Zij werkt voor De Zonnebloem en kwam een jaar geleden met het idee dat zij voorlegde aan wethouder Margreet de Leeuw." Om een lang verhaal kort te maken: de stichting werd opgericht, veel sponsoren bleken geïnteresseerd en ze hebben inmiddels zes duofietsen, twee aanhangertjes voor de fietsen en een grote aanhanger voor transport, in bezit. Alles staat netjes opgeslagen in een container waar ook ruimte is om kleine reparaties te verrichten. Inmiddels hebben zich ruim 40 vrijwilligers gemeld en niets staat de officiële start op 7 april nog in de weg. De ritten die bij wijze van proef gemaakt zijn, zijn uitstekend verlopen. Anneke Doomernik en Winnie Ewald zeggen dat de mensen er erg van genieten en blij zijn om weer eens buiten te komen.

Het is duidelijk dat de organisatie staat. De vrijwilligers krijgen een instructiedag en er is veel belangstelling om met de duofietsen op pad te gaan. De stichting is erg blij met alle sponsoren, waaronder de Rotary en de Rabobank. Bij het Nieuwjaarsconcert kon weer 5000 euro worden opgehaald en Johan Doomernik wil nu gewoon van start gaan: "Het enige dat nog in bestelling is, is een fiets met voorop een plateau zodat er ook een rolstoel mee kan rijden, maar verder willen we nu vooral praktijkervaring op gaan doen." Winnie Ewald zorgt voor de Facebookpagina van de stichting. Zij nodigt iedereen uit om eens een kijkje te nemen: Duofietsenhelmond. Verder is alle informatie te vinden op:

duofietsenhelmond.nl

Meer berichten