Wethouder Erik de Vries krijgt een taart aangeboden van de IVN Vogelwerkgroep.
Wethouder Erik de Vries krijgt een taart aangeboden van de IVN Vogelwerkgroep. (Foto: Romy Chatrou - van der Sande)

Wethouder Erik de Vries telt mee

Hoeveel vogels spot jij in je achtertuin? Om die vraag draait het bij de Nationale Tuinvogeltelling. En die telling wordt dit jaar voor de 15e keer gehouden. Ook in Helmond wordt dan geteld. Wethouder Erik de Vries neemt alvast de proef op de som.

helmond - Tijdens de proeftelling in de tuin van Wethouder Erik de Vries (die onder andere stedelijk groen in zijn portefeuille heeft), regent en hagelt het. Niet echt de perfecte omstandigheden om vogels te spotten. De sfeer is er niet minder om. Jan van der Rijt van IVN-Vogelwerkgroep De Zwaluw vertelt volop over zijn liefhebberij: vogels spotten. Zijn collega-vogelaar Stephan Meijer: "Het is niet zo goed gesteld met de vogels in Nederland en in Helmond tellen we nog minder vogels dan elders", vertelt hij. Dat laatste komt overigens ook omdat er in Helmond niet zo veel mensen mee tellen. Van der Rijt: "We hopen dat we dit jaar 200 tellers hebben, een mooi rond getal."

Dat vogels in zwaar weer zitten, heeft meerdere oorzaken. "Zo is er te weinig groen in de steden. De tuinen liggen vol tegels", vertelt hij. De gemeente probeert het voor al die vogels fijn te houden, vertelt de wethouder. "Het probleem van betegelde tuinen speelt natuurlijk overal in Nederland. Als gemeente proberen we rekening te houden met vogels. Bijvoorbeeld door zwaluwkasten op te hangen of door een oeverzwaluwwand te realiseren, zoals in Brandevoort."

Een ander probleem: de afnemende populatie insecten. "Minder insecten en ander voedsel, betekent ook minder vogels. Zo was er laatst een muizenplaag in Groningen, daar waren dus ineens heel veel uilen te vinden. Het heeft allemaal invloed op elkaar", vertelt Meijer. Van de Rijt: "Het is niet alleen belangrijk om vogelvoer in je tuin te plaatsen, maar óók om te zorgen voor bloemen en planten waar insecten op af komen."

Een hele reeks vogels verkeert inmiddels in zwaar weer. "De merel heeft het nu moeilijk, ook omdat er een ziekte heerst." Maar, goed nieuws is er ook. De ijsvogel wordt juist vaker gespot. "Dat komt door onze zachte winters. Als het vriest, dan kunnen ze niet vissen en dan sterft soms wel de helft van de populatie. Maar de laatste jaren zijn de winters zacht."

Tijdens de proeftelling worden er niet heel veel vogels gespot. "Het weer. Daar houden we ook bij de telling rekening mee hoor, bij slecht weer verwachten we ook minder vogels te zien." De twee hopen dat veel Helmonders zich geroepen voelen. "Het kost maar een half uurtje de tijd. Op www.vogeltelling.nl vind je alle informatie. En het is ook heel leuk om te doen. En voor ons is het hele bruikbare en nuttige informatie."

Meer berichten