Paul Smeulders (derde van links) tijdens de uitreiking.
Paul Smeulders (derde van links) tijdens de uitreiking. (Foto: Romy van der Sande)

Paul Smeulders is de 'beste'

Wethouder Paul Smeulders (Financiën, Duurzaamheid en Grondzaken) sluit zijn periode van 4 jaar wethouderschap mooi af: met de titel Beste Lokale Bestuurder van Nederland. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam) en Wim van de Donk (Commissaris van de Koning in Noord-Brabant). Nu de raadsverkiezingen eraan komen is het tijd om met Smeulders terug te blikken én vooruit te blikken.

HELMOND - "Ik had het niet verwacht, kijk eens wat voor een politieke zwaargewichten in het verleden hebben gewonnen. Daarnaast had GroenLinks opgeroepen om niet te stemmen, omdat er na 9 jaar geen vrouwen op de lijst stonden. Daar kan ik me ook goed in vinden, dat moet anders. Blijkbaar hebben dus toch heel veel mensen op mij gestemd en dat vind ik een enorme eer. En dit is hoe dan ook een stijlbreuk, want meestal zijn het de wat oudere mannen die winnen. Dat ik nu als net 30-er deze prijs in ontvangst mag nemen, vind ik heel bijzonder. En heel eerlijk gezegd ook een klein beetje ongemakkelijk." Smeulders werd voor de tweede keer genomineerd voor de titel die uitgeschreven wordt door Necker van Naem samen met Binnenlands Bestuur. Bestuurders kunnen elkaar nomineren, waarna een stemronde volgt. Smeulders wordt geroemd om zijn ambitieuze duurzaamheidsaanpak, zijn manier van communiceren met de stad (zowel online als offline) en het feit dat hij de begroting unaniem door de raad kreeg.

Hij deed als tiener in Helmond zijn eerste politieke ervaring op als Commissielid van GroenLinks. Hij rondde een opleiding Bestuurskunde af. Inmiddels is zijn cv gevuld met een job als lobbyist en Sr. Adviseur Public Affairs voor Natuurmonumenten wat hij de laatste 4 jaar combineerde met het wethouderschap en het lijsttrekkerschap voor GroenLinks Noord-Brabant. Op zijn 26e mocht hij zich (parttime) wethouder van Helmond noemen. Over het deeltijd wethouder zijn: "Aan de ene kant heel fijn om twee werelden mee te pikken, maar het was ook best pittig. Ik zou het niet nog een periode doen. Zeker omdat ik nu een vriendin heb en ik wat meer tijd buiten mijn werk wil hebben."

De lange dagen lijken niet hun tol te hebben geëist. "Dat zie ik ook helemaal niet als een grote belasting. Ik denk zo vaak: wat een eer dat ik hierover mag mee denken. Je moet het vanuit die overtuiging doen." Vier jaar lang zette hij zich in voor Helmond. Met name zijn stappen op het gebied van duurzaamheid bleven niet onopgemerkt. "Ik vind het ontzettend belangrijk om de dialoog met de stad aan te gaan, dat is denk ik ook dé nieuwe manier van politiek bedrijven. Niet vanuit je kantoor beslissingen nemen, maar erop uit trekken. Zo hebben we als stad een meerdaags congres gehouden over duurzaamheid en laten we ook jongeren elk jaar tijdens een jongeren klimaatconferentie meedenken over duurzaamheid. Samen bouw je een stevig fundament en zo ontstaat duurzaam beleid waar de inwoners achter staan." Die manier van werken, werpt zijn vruchten af. Zo is onlangs een akkoord over het gebruik van aardgas gesloten: alle nieuwbouwhuizen vanaf 2018 moeten worden ontworpen met een andere vorm van verwarming dan aardgas. "Dat had vier jaar geleden nog niet gekund, nu is er genoeg draagvlak."

Zijn streven: een klimaatneutraal Helmond. Of dat gaat gebeuren als hij wethouder is, is de vraag. Niet alleen omdat de stemuitslag van de komende verkiezingen van belang is, ook omdat een functie in Den Haag lonkt. Sterker nog, hij stond hoog genoeg op de lijst om in de Tweede Kamer zitting te nemen, maar werd voorbij gestreefd door politici met voorkeursstemmen. Het voordeel is dat hij zijn termijn in Helmond af kan ronden. En dan? "We zullen zien. Misschien dat er in Den Haag iemand doorschuift naar de post van wethouder. En anders sluit ik een tweede termijn als wethouder, dan wél fulltime, niet uit. Maar het ligt ook aan mijn privésituatie. Mijn vriendin woont in Utrecht en werkt in Den Haag. We willen graag samenwonen, dus dat is ook een belangrijke factor." Zal hij Helmond gaan missen? "Het blijft hoe dan ook mijn stad. Ik zal de krant lezen om te kijken wat er speelt en zo'n project als de slimste wijk in Brandevoort blijf ik op de voet volgen. Daar is iets bijzonders in gang gezet. Er zijn veel partijen aangehaakt en er borrelt daar echt iets. Daar ben ik trots op!"

Alleen maar hoogtepunten zijn er in de bestuursperiode natuurlijk niet. "Tja, niet alles gaat zo snel als ik zou willen. De CO2-uitstoot had wat mij betreft al veel lager mogen zijn, dat gaat stapje voor stapje. Maar duurzaamheid staat nu wél op de agenda. En soms kun je niet anders, omdat je met handen en voeten gebonden bent. Ik zou de stankoverlast in Brouwhuis dolgraag terugdringen, maar de bedrijven hebben ook rechten waar we ons als overheid aan moeten houden. Toch ben ik ervan overtuigd dat het binnenkort minder gaat stinken, nu de provincie de vergunning van Den Ouden heeft opgebroken en ze dwingt aanvullende maatregelen te nemen. Ook daarmee luisteren we goed naar onze inwoners."

De verkiezingsuitslag van maart beïnvloedt dus mede de loopbaan van de jonge wethouder. De verkiezingen zijn natuurlijk voor nog veel meer mensen spannend. Voor de kiezers, het zittende college, de huidige raadsleden én natuurlijk voor nieuwbakken politici die voor het eerst op de lijst staan. "Ik weet het zelf nog goed: de eerste keer in de raadszaal. Ik was diep onder de indruk, geïmponeerd. Helmond heeft dan ook een fantastisch mooie raadszaal. En dan al die raadsleden die veel wisten over die moeilijke dossiers. Toch moet je dat snel laten varen, want die kennis doe je gewoon op door goed je stukken te lezen en vooral vragen te stellen aan ambtenaren én aan Helmonders. Blijf niet in de raadszaal, trek de stad in en ga de dialoog aan. Dat is eigenlijk mijn belangrijkste advies. En dat maakt het werk ook zo leuk!"

Meer berichten