Hans Verhees en Willemjan van Golstein Brouwers, nog één keer op de Astense kazerne voor de oldtimer-brandweerwagen. Foto: Idor van Duppen.
Hans Verhees en Willemjan van Golstein Brouwers, nog één keer op de Astense kazerne voor de oldtimer-brandweerwagen. Foto: Idor van Duppen. (Foto: Idor van Duppen)

Dubbel afscheid bij brandweer Asten

Twee weken geleden hield de brandweer van Asten de nieuwjaarsbijeenkomst op de kazerne. Willemjan van Golstein Brouwers en Hans Verhees namen daar afscheid van de brandweer. Burgemeester Vos van Asten kon bij deze gelegenheid de beide mannen verrassen met het opspelden van de versierselen behorende bij de Orde van Oranje-Nassau.

Het is net na de zware storm van vorige week en beide voormalige brandweermannen zijn het lachend over één ding eens: 'Toch op tijd gestopt.' En inderdaad: het is een zeer drukke dag geweest voor de brandweer. Beiden waren al zeer lang verbonden aan de vrijwillige brandweer en vonden dat nu de tijd was gekomen om er een punt achter te zetten. Willemjan van Golstein Brouwers vertelt dat de eindleeftijd vroeger 55 jaar was maar dat het nu mogelijk is actief te blijven wanneer je de test maar met goed gevolg aflegt; dat zou hij nog steeds kunnen. Binnenkort wordt hij 55 en voegt er aan toe dat hij er ook mee wilde stoppen omdat hij het werk voor de brandweer altijd als hobby heeft gezien en merkte dat er ook andere dingen zijn waar hij zijn vrije tijd graag aan wil besteden.

Hans Verhees vindt ook dat hij er met zijn 63 jaar wel mee kan stoppen: "Het werk verandert toch en op een gegeven moment moet je gewoon een keer de knoop doorhakken." Hij was Brandmeester en hield zich ook bezig met de opleiding en examinering van brandweerlieden. Willemjan van Golstein Brouwers was brandwacht, pompbediender, technisch specialist en fungeerde vaak als chauffeur. Dat laatste kwam mede omdat hij op loopafstand van de kazerne woonde en vaak als eerste aanwezig was.

Beide ex-brandweerlieden waren blij verrast toen burgemeester Vos op de nieuwjaarsbijeenkomst met de lintjes op de proppen kwam. In het dagelijks leven werkt Hans Verhees op de afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente Asten en hij kreeg van de burgemeester te horen dat hij dankzij zijn inzet voor de bedrijfsbrandweer Helso, waar hij sinds 1989 voor werkte, bij wijze van uitzondering op 44-jarige leeftijd kon starten bij de brandweer in Asten, waar hij in 1998 begon en in 2002 bevelvoerder werd. De burgemeester vermeldde nog dat hij als lid van het Brandweer Opvang Team belangrijk was voor de sociale cohesie binnen de groep. Willemjan van Golstein Brouwers is directeur/eigenaar van zijn bedrijf in autobrandstoffen en begon in 1990 bij de brandweer. Hij werd door burgemeester Vos geroemd vanwege de natuurlijke rust die hij uitstraalde: "Hij is loyaal, hardwerkend, oplossingsgericht en met zijn technische kennis wist hij complex lijkende problemen vaak eenvoudig op te lossen."

Meer berichten