Lara Tamarinof wil op een positieve manier bijdragen aan duurzaamheid. Foto: Romy Chatrou-van der Sande.
Lara Tamarinof wil op een positieve manier bijdragen aan duurzaamheid. Foto: Romy Chatrou-van der Sande. (Foto: Romy Chatrou - van der Sande)

Lara Tamarinof: volle kracht vooruit

Uitgeroepen tot Brandevoorter van het Jaar én als nieuwkomer tweede op de lijst van GroenLinks. Er is de afgelopen tijd veel gebeurd voor Lara Tamarinof. De duurzame voorvechter begon haar 'groene' tocht met initiatieven zoals de Weggeefhoek Brandevoort en de Facebookgroep Duurzamer Helmond.

HELMOND - "Ik denk dat als je kinderen krijgt, leef je niet meer alleen voor jezelf, je wilt hen een toekomst bieden", vertelt Lara Tamarinof. Haar duurzame reis begon klein, dicht bij huis. Tot ze op de radio hoorde over een weggeefhoek. Daar zag ze wel iets in. Elkaar helpen en zo voorkomen dat dingen onnodig in de prullenbak verdwijnen. Haar 'Weggeefhoek Brandevoort' werd een doorslaand succes.
"Ik wil op een positieve manier bijdragen aan duurzaamheid." Ze zette zich ermee op de kaart als Helmonds' duurzame voorvechter. Zo was ze bij de conferentie over duurzaamheid en zette daar afvalscheiding bij (basis)scholen op de kaart. "Ik heb maandenlang afvalzakken gewogen, om te kijken hoeveel restafval er na scheiding over zou blijven, dat restafval neemt dus met 90 procent af." En dus begon 'haar' OBS Brandevoort (de school waar ook zoon Willem op zit) met afvalscheiding. Inmiddels zet ze stappen om ook op middelbare scholen afval te scheiden.

Groen Links

De bevlogenheid, doortastendheid en vasthoudendheid van Lara vielen ook op bij GroenLinks. Ze werd uitgenodigd als Raadslid. Iets waar ze best lang over na dacht, want: 'Iedereen zegt wel: echt iets voor jou! Maar is dat ook zo?' Nog iets wat meespeelde: voor de komst van haar tweede telg, zegde ze bewust haar baan op. En zo'n raadsfunctie slokt hoe dan ook tijd op. "Maar ze zitten nu op school, er komt meer ruimte vrij. Ik steek ook veel tijd in vrijwilligersfuncties en dat blijf ik ook doen. Ik zie mezelf ook niet weer werken in de reclamewereld, zoals vroeger. Dat past gewoon helemaal niet meer bij wie ik nu ben."

En dus besloot ze de stap te nemen, ze staat tweede op de lijst. Ter voorbereiding volgt ze een cursus Raadslid in Laarbeek. "Ik wil wel goed voorbereid zijn, stel dat het zo ver is." Ze hoopt dat, als ze in de raad komt, ze zich in mag zetten voor duurzaamheid en armoede bij kinderen in de stad. 'Daar ligt de basis.' Ze wil zich op heel de stad richten en niet alleen op 'haar' Brandevoort. "Ik kom niet uit de buurt, kwam per toeval in Brandevoort wonen en net als veel Brandevoorters ging ik in het begin naar Eindhoven. Maar inmiddels heb ik Helmond ontdekt. Er is zo veel leuks te doen, kijk alleen maar naar de Cacaofabriek en er komt ook nog zoveel moois. Ik kijk uit naar het nieuwe Havenpark! Een autovrije zone waar je heerlijk op een terrasje zit."

Meer berichten