Piet Slegers bij zijn werken in zijn atelier in Kasteel Noord in Helmond.
Piet Slegers bij zijn werken in zijn atelier in Kasteel Noord in Helmond. (Foto: Romy van der Sande)

Piet Slegers (81) tekent elke dag

Piet Slegers (81) jaar, is al zijn hele leven lang besmet met het teken- en schildervirus. Hij maakte samen met een schrijver het vlekkenboek, exposeerde op diverse plaatsen en zijn werk hangt in Nederland én daarbuiten. En ook nu hij al lang en breed gepensioneerd is, kan hij de schilderkwast niet loslaten.

HELMOND - Vanuit zijn atelier in Kasteel Noord, heeft Slegers een prachtig uitzicht over de stad. Hier is hij élke dag te vinden. "Of het nu een minuut is, of vier uur", vertelt hij. Zijn passie voor schilderen houdt de 80-plusser zichtbaar jong. Als kind tekende en schilderde hij al veel, heel veel. Zijn vader was designer bij Vlisco, dus het zat een beetje in de genen. "Als ik bij zijn werk mocht kijken, vond ik dat geweldig. Al die kleuren en designs!" De Kunstacademie, dat zag hij wel zitten. Maar thuis dacht men daar net iets anders over. De ambachtsschool, dat moest het worden. Technisch was Slegers ook en er volgde een mooie carrière bij de marine, de gemeente en tot slot Brabant Water. Banen die hij met plezier deed. "En als ik kunstenaar was geweest, was het financieel misschien wel veel lastiger geweest. Nu had ik het geld om mijn hobby te bekostigen. Ik ben wat dat betreft echt geen spijtoptant".

Amerikaanse cursus

Als hij nachtdienst had, tekende hij alles wat hij in zijn buurt ziet na. "Levensecht, in 3D. Tekende ik zo een schroef of een machine na." Het bleef namelijk kriebelen. En dus besluit hij een tekencursus te gaan volgen. De lessen komen uit Amerika. Grote namen in de tekenwereld beoordelen zijn werk. "Ik was wel de krabbelaar van de studio", lacht hij. "Ik vond het helemaal niet erg om kritiek of correcties te krijgen, dat vond ik fijn. Zo kon ik vooruit. Ik heb daar heel erg van genoten."

Verf en veel water

Langzaamaan durft Slegers zich tekenaar te noemen. Hij begeeft zich steeds meer in de kunstwereld, doet contacten op, kan gaan exposeren. "Mijn werk heeft zich door de jaren heen natuurlijk heel erg ontwikkeld. Ik heb veel inspiratie opgedaan bij andere kunstenaars. Maar de basis is vaak verf en veel water, een soort vlek. Kleuren gaan zich dan vermengen en dan ontstaat er iets. Ik heb zelf een heel boekje met vlekkentekeningen uit mogen geven, met een schrijfster uit Den Bosch. Dat vond ik wel een hele eer."

Nog altijd heeft Slegers het gevoel dat hij MOET schilderen. "Dat is voor mij een soort heilig moeten. Ik wil nog steeds vooruit. Ik zou het geweldig vinden om mijn werk gepubliceerd te zien, bijvoorbeeld in een krant. Of een boekje maken, met tekst erbij, dat lijkt me mooi. Nee met schilderen en tekenen zal ik nooit stoppen."

Meer berichten