Twan Klomp thuis met een exemplaar van 'De Strontvlieg' waarin hij zijn ervaringen als politiepiloot heeft vastgelegd. Foto: Idor van Duppen.
Twan Klomp thuis met een exemplaar van 'De Strontvlieg' waarin hij zijn ervaringen als politiepiloot heeft vastgelegd. Foto: Idor van Duppen. (Foto: Idor van Duppen)

Boek van politiepiloot Twan Klomp

Niet iedereen weet dat de politie in de regio voorop liep bij het opsporen vanuit de lucht. Ingegeven door de wens van de Officier van Justitie voor meer toezicht vanuit de lucht kwam politieagent Twan Klomp eind jaren 80 met een idee bij zijn korpschef en begon hij met een open ultralight zijn speurwerk in het buitengebied. Zijn objecten waren vaak agrarisch en hij kreeg de naam strontvlieg mee. Vandaar dat het boek dat hij hierover schreef deze titel draagt: een soort geuzennaam.

HELMOND - Vorige week vrijdag presenteerde Twan Klomp zijn boek De Strontvlieg in Keyserinnedael in Helmond. Zijn omgeving had er bij hem op aangedrongen dat het verhaal opgeschreven moest worden. Hij heeft alles in eigen hand gehouden zodat het ook echt zijn verhaal is geworden.

De ultralight mocht niet boven de bebouwde kom vliegen dus werd al snel de overstap naar een echt vliegtuig gemaakt. Uiteindelijk werd door het korps een toestel aangeschaft. Twan Klomp: "Daar werd door de luchtvaartdienst van de politie op Schiphol wel raar tegenaan gekeken. Wij waren het enige korps met een eigen toestel. We werden veel gevraagd door brandweer, gemeenten, waterschappen en provincie, en korpsen uit het noorden van Brabant en Limburg meldden zich bij ons. Omdat we een eigen vliegtuig hadden konden we snel reageren. Een verzoek bij de landelijke dienst op Schiphol duurde vaak lang. De focus van de vluchten verschoof van agrarische objecten naar luchtfotografie bij incidenten."

De volledige titel van het boek van Twan Klomp is De Strontvlieg, De opkomst en ondergang van een Helmondse hoogvlieger. Dat geeft aan dat de medaille een keerzijde heeft. In 2006 besluit de overheid dat het Korps Landelijke Politiediensten als enige de vluchten uit mag voeren. Twan Klomp kan weliswaar overstappen, maar omdat al zijn vlieguren niet meetellen voor de nieuwe functie zou dat in de praktijk betekenen dat hij niet meer aan vliegen toe zou gaan komen. Blijkbaar zit er oud zeer bij de KLPD. Hij besluit om in 2008 als piloot voor een kleine luchtvaartmaatschappij te gaan vliegen, maar vanwege de crisis gaat dat niet door. Op dat moment is hij al vertrokken bij de politie. Twan Klomp gaat verder als zelfstandig piloot, maar helaas moet hij in 2016 vanwege een zeer ernstige vorm van reuma voorgoed stoppen met vliegen.

Wie is geïnteresseerd in het boek van Twan Klomp vindt alle informatie op www.devliegendeklomp.nl. Het verhaal over de impact van zijn ziekte staat op: www.mijnkwaliteitvanleven.nl/blog/bewegingsvrijheid-inleveren-twan-klomp-59

Meer berichten