Foto uit de serie 'Soo d'oude songen, soo pypen de jonge'. Tahné fotografeert in deze serie haar eigen familie. Ze staat zelf ook op de foto (lezende vrouw). Foto: Tahné Kleijn.
Foto uit de serie 'Soo d'oude songen, soo pypen de jonge'. Tahné fotografeert in deze serie haar eigen familie. Ze staat zelf ook op de foto (lezende vrouw). Foto: Tahné Kleijn. (Foto: Tahné Kleijn)

'Goeikes' brengt Helmond in beeld

In 2018 krijgt Helmond een eigen fotoboek, waarin alle 13 Helmondse wijken aan bod komen: Goeikes (Helmonders in beeld). Dertien Helmondse fotografen (waaronder 4 amateurfotografen) gaan tot en met mei aan de slag. De drijvende kracht achter het project is Tahné Kleijn (27). Een jonge en veelbelovende fotograaf met hart voor de stad.

Bij de bekendmaking van de nieuwe stadskunstenaar viel nóg een naam, die van Tahné Kleijn. De jonge fotografe die al een puur Helmondse foto in de Leonardusbuurt maakte, dat werk is te zien bij Museum Helmond. Achter de schermen werkt zij al een tijd aan het boek Goeikes (Helmonders in beeld). "Na mijn aanmelding voor Stadskunstenaar nam de wethouder contact op. Hij had een mooi fotoboek in Arnhem gezien en zag zoiets ook wel zitten voor Helmond."

Tahné was meteen enthousiast en verzamelde 12 fotografen om zich heen. De komende maanden richten ze zich ieder op een wijk. Zelf is ze actief in Helmond Centrum. "Iedereen kiest zijn eigen invalshoek. Ik wil graag oudere Helmonders fotograferen op een plek waar ze jarenlang gewerkt of gewoond hebben. Het liefst mensen die door bijvoorbeeld ouderdom of ziekte ook niet meer naar die plek kunnen. Het is een soort cadeautje." Ze legt de lat hoog: "Elke fotograaf maakt 7 tot 20 foto's, dus ik moet best veel modellen vinden." De lat hoog leggen zit in haar natuur. Voor haar afstudeerwerk aan de kunstacademie zette ze haar eigen familie, volgens de statistieken een probleemgezin, op de foto. Het zijn prachtige foto's geworden, die doen denken aan 'een huishouden van Jan Steen'. "Ik heb aan elk beeld wel een maand gewerkt. Ik huurde een lege ruimte en moest alles vanaf de grond af aan opbouwen."

Ze vindt het een eer om als echte Helmondse aan de slag te gaan met een Helmonds fotoboek. "In Amsterdam en Rotterdam spreken ze niet erg positief over Helmond, maar ik vind het hier heel fijn. Juist omdat het een compacte stad is, alle culturen, alle soorten mensen, leven hier samen. Komen samen in het Helmondse centrum."

In het boek 'Goeikes' komt Helmond dan ook in alle facetten in beeld. Alle fotografen mogen hun eigen stempel drukken op hun fotografieserie, maar het zijn wel allemaal portretten van Helmonders. De komende maanden trekken de fotografen 'hun' wijk in, ieder met een eigen opdracht. Zo komt er een reportage over de supporters van Helmond Sport. Dat mondt uit in een boek én een expositie door het centrum.

Meer weten? Je kunt het project 'Goeikes' volgen op Facebook: www.facebook.com/Goeikes-Helmonders-in-beeld-1378362365595770/. Er worden nog sponsors gezocht.

Meer berichten